De Vrij: ‘Goed begin is het halve werk’

Stefan de Vrij ging zondagmiddag in De Kuip tegen FC Utrecht verder waar hij na de winterstop van het vorige seizoen was begonnen: als jongste bediende van Feyenoord zonder schroom en met de rust van een routinier zijn taken als rechtervleugelverdediger meer dan naar behoren uitvoeren. Pas na de gelijkmaker na een voorzet van hemzelf kreeg De Vrij in het begin van de tweede helft te maken met FC Utrecht-gangmaker Dries Mertens, maar de Belg in vorm kwam tegen de van Varkenoord afkomstige verdediger geen moment meer in het stuk voor. ‘We hadden verwacht dat hij vanaf het begin vanaf links zou spelen’, kijkt de jeugdinternational terug. ‘Ik weet welk spel hij speelt en denk dat ik het goed heb gedaan tegen hem. Dat is altijd lekker, zeker omdat hij zo’n goede speler is.’

Feyenoord kende een moeizame eerste helft tegen de Domstedelingen en mocht van geluk spreken dat hij bij de rust ‘slechts’ 0-1 stond. In de tweede helft veranderde het spel van de Rotterdammers als een donderslag bij heldere hemel. De Vrij leidde de gelijkmaker in, doordat zijn voorzet door Utrecht-verdediger Alje Schut in eigen doel werd gewerkt. ‘Ik zag de ruimte om naar voren te gaan en gaf de bal strak voor’, reconstrueert De Vrij de 1-1. ‘Dat eigen doelpunt was het breekpunt in de wedstrijd.’

De ploeg van trainer Mario Been was in het restant van het duel heer en meester en viel gesteund door het opgeveerde legioen naar hartenlust aan. ‘In de tweede helft hebben we laten zien hoe goed we écht kunnen voetballen’, zegt De Vrij. ‘Ik denk dat we hebben verzuimd uit te lopen naar een grotere overwinning. Maar we kunnen tevreden zijn over het resultaat. Deze overwinning tegen een concurrent geeft vertrouwen, we hebben Utrecht laten zien dat we beter zijn. Een goed begin is het halve werk.’