Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Smolov: ‘Het was voetbal of de universiteit’

Voor Fedor Smolov is er met het voetballen voor Feyenoord een droom uitgekomen. De Russische aanvaller wilde al van jongs af in West-Europa spelen en nu hij door Dynamo Moskou voor een seizoen is uitgeleend aan Feyenoord is zijn langgekoesterde wens uitgekomen. Smolov kijkt in Feyenoord Magazine van deze maand uitgebreid vooruit op zijn jaar in Rotterdam en bespreekt zijn jeugd in Rusland. Een voorproefje uit het interview, waarin de Russische jeugdinternational vertelt waarom voetbal zo belangrijk voor hem is.
Je hebt een tattoo op je arm met de tekst: ‘Football will be forever in my heart’. Wat is het verhaal daarachter?
Smolov: ‘Eerst stond er alleen “forever in my heart”, dat had ik op mijn arm laten zetten voor mijn familie. Het ging over hen, omdat ze heel belangrijk voor mij zijn. Later wilde ik nog een tattoo en toen besloot ik om op een andere plek op mijn arm de namen van mijn ouders laten zetten. Omdat ik daarna ook nog een tattoo over voetbal wilde en dus al een speciale tatoeage voor mijn ouders had, heb ik de tekst ‘Football will be’ boven mijn eerste tatoeage laten zetten, waardoor er nu staat ‘Football will be forever in my heart’.

 
Betekent voetbal zoveel voor jou?
‘Ja, voetbal is heel belangrijk voor mij. Voor het voetbal heb ik het leven dat ik de afgelopen jaren leidde in Moskou helemaal opgegeven om bij Feyenoord te kunnen spelen. Ik had in Moskou een goed leven, alleen speelde ik haast nooit wedstrijden. Nu zit ik in een vreemd land waarvan ik de taal niet spreek, dat is best moeilijk. Toch heb ik het ervoor over, omdat ik wil voetballen.’
 
Je ouders wilden vroeger liever niet dat je ging voetballen.
‘Nee, ze vonden het belangrijker dat ik een opleiding zou volgen en daarna naar een goede universiteit in Moskou zou gaan. Ze verboden me niet om te voetballen, maar ze hadden het idee dat ik dat alleen voor mijn plezier wilde doen. Ze begrepen niet dat ik er serieus mee verder wilde. Toen ik een jaar of dertien was kwam daar verandering in. Een aantal ploeggenoten van mijn eerste club in Saratov ging naar Saturn Moskou (een club uit de Russische Premjer Liga, red.). Toen heb ik tegen mijn vader gezegd dat ik ook naar een grotere club wilde. Ik was aanvoerder van mijn elftal en maakte veel doelpunten, dus ik begreep inmiddels wel dat ik een bepaald talent had. Mijn vader werkte in Moskou en besloot om mij een kans te geven, omdat hij veel vertrouwen had in mijn voetbalkwaliteiten. Hij zei dat ik naar Saturn mocht om daar te gaan trainen, maar op één voorwaarde. Als ze me goed genoeg zouden vinden zou ik van hem mogen blijven. Als ze me niet goed genoeg zouden vinden moest ik een goede opleiding aan de universiteit gaan volgen. Zo hebben we dat afgesproken.’
 
Lees het volledige interview met Fedor Smolov deze maand in Feyenoord Magazine. Het clubmagazine wordt elf keer per jaar verstuurd aan alle leden van Het Legioen en is in de winkel verkrijgbaar voor 3,95 euro.