Fanshop
Fanshop

Feyenoord richt vizier op Vitesse

Amper veertien uur nadat donderdagavond het laatste fluitsignaal had geklonken in Gent, stond de Feyenoord-selectie op Varkenoord alweer op het trainingsveld. Daarbij werd uiteraard nagesproken over de nederlaag in de play-offs van de Europa League, maar ging het vizier ook alweer vooruit op de competitiewedstrijd van aanstaande zondag tegen Vitesse. ‘Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze een streep onder de wedstrijd tegen Gent moeten zetten’, vertelde Mario Been na afloop van de training. ‘Er is een droom in duigen gevallen, maar in de sport moet je door. Zondag wacht weer een ontzettend belangrijke wedstrijd.’
De trainer zelf greep desondanks vrijdagmiddag nog eenmaal terug op het Europese duel van een dag eerder. De nederlaag was volgens hem hoe dan ook teleurstellend geweest, maar extra zuur omdat Feyenoord wel degelijk kansen had gekregen op een goed resultaat. ‘Die kansen moesten erin, dat is het enige verwijt dat ik de ploeg kan maken. Als we gisteren één keer hadden gescoord, had de wereld er vandaag heel anders uitgezien voor ons. Maar “als” bestaat niet in de sport.’

Zondag tegen Vitesse kan Been over dezelfde spelers beschikken als donderdag in Gent. Alleen Karim El Ahmadi, die kampt met een heupblessure, sluit mogelijk nog aan, al liet de trainer weten dat die kans klein is. Been vertelde het volste vertrouwen in zijn groep te hebben. ‘De spelers in deze selectie kunnen alleen maar groeien. Als ik zie hoe Stefan de Vrij of Bruno Martins Indi speelt in Gent: daar moeten we ons aan vasthouden. Ik ben daarom positief gestemd. De komende twee of drie jaar kunnen zij mooie dingen gaan laten zien.’

Dit weekend zal dat in De Kuip ook moeten gebeuren als Vitesse op bezoek komt. De ploeg uit Arnhem heeft zich de afgelopen tijd flink versterkt. ‘Het is nog niet helemaal duidelijk wie er van de nieuwe spelers ook daadwerkelijk in actie zullen komen’, vertelde Been. ‘Daarom is het moeilijk om te weten wat we kunnen verwachten. Het is duidelijk dat wij elke wedstrijd keihard moeten knokken voor de punten, dus dat zal zondag ook het geval zijn. Donderdag hebben we een enorme teleurstelling moeten verwerken, tegen Vitesse moeten wij reageren.’

DE TEGENSTANDER

Maandenlang zag de toekomst van Vitesse er deze zomer somber uit, maar halverwege de maand augustus was daar opeens de Oekraïner Merab Jordania die de zon weer deed schijnen in de Gelredome. In plaats van met een uitgekleed elftal zonder ervaring dat strijd om lijfsbehoud, treden de Anrhemmers aanstaande zondag in De Kuip aan met een ploeg vol internationale talenten die barst van de ambitie.

Met de komst van Jordania als nieuwe eigenaar kreeg Vitesse direct veel terug van de bravoure die het had tijdens de laatste jaren onder Karel Aalbers. De oud-voorzitter wilde de hemel bestormen, maar werd na financiële problemen keihard van zijn troon gestoten. Jordania is er tien jaar later alles aan gelegen om de beloftes van destijds aan de supporters alsnog in te lossen.

Jordania wil met Vitesse een serieuze aanval plaatsen op de Nederlandse top en beloofde bij zijn presentatie een bataljon aan nieuwe spelers die hem daarbij moeten helpen. Na een week vol van wilde geruchten, werden kort na afgelopen weekend de eerste versterkingen gepresenteerd in Arnhem.

Jordania is bevriend met Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj en haalde bij de Engelse grootmacht drie jonge talenten op. Vitesse huurt komend seizoen verdediger Slobodan Rajkovic, middenvelder Nemanja Matic en de pas achttienjarige doelman Matej Delac die het vertrek van Nederlands international Piet Velthuizen op moet vangen.

Het aantrekken van het drietal is pas het begin van de revolutie in de Gelredome, want daags erna kwam ook Ajacied Ismail Aissati de gelederen voor een seizoen versterken. Net als bij de drie Chelsea-talenten bedong Vitesse ook bij de dribbelaar een optie tot koop. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de aanwinsten van de Arnhemmers aanstaande zondag in De Kuip voor het eerst te bewonderen zijn in het shirt van Vitesse, dat voor het sluiten van de transfermarkt nog een paar flinke slagen wil slaan.

Feyenoord – Vitesse
Zondag 29 augustus om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; De Vrij, Vlaar, Martins Indi, De Cler; Leerdam, Bruins, Fer; Schaken, Cissé en Wijnaldum.
Vermoedelijke opstelling Vitesse: Room; Van der Struijk, Caldirola, Felixdaal, Jeroen Drost; Genaro Snijders, Pluim, Pröpper, Matic, Stevanovic; Nilsson.

STATISTIEKEN
THUIS
31/03/2010 Feyenoord - Vitesse 2-1
01/03/2009 Feyenoord - Vitesse 2-2
17/02/2008 Feyenoord - Vitesse 1-0
05/11/2006 Feyenoord - Vitesse 2-1
06/11/2005 Feyenoord - Vitesse 0-0
UIT
09/08/2009 Vitesse - Feyenoord 0-0
30/11/2008 Vitesse - Feyenoord 1-1
07/10/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
01/04/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1
15/01/2006 Vitesse - Feyenoord 0-1