Eerste zege voor Jong Feyenoord/Excelsior in beloftencompetitie

Jong Feyenoord/Excelsior heeft dinsdagmiddag op Woudestein de eerste zege in de eredivisie voor beloften geboekt. Nadat de eerste twee competitiewedstrijden van de ploeg van trainer André Hoekstra allebei in 1-1 waren geëindigd, waren de Rotterdammers op het kunstgras in Kralingen met 4-0 te sterk voor Jong De Graafschap. De zege was vooral te danken aan een sterke tweede helft van de thuisploeg.
Jong Feyenoord/Excelsior, dat met vijf selectiespelers van Feyenoord in de basis begon, had op papier meer kwaliteit dan de bezoekende ploeg, maar afgezien van de beginfase was daar de eerste helft slechts bij vlagen iets van te merken.

De ploeg van coach André Hoekstra kwam sterk uit de startblokken met al in de eerste minuut een door Diego Biseswar versierde vrije trap op de rand van het strafschopgebied tot gevolg. Ricky van Haaren nam plaats achter de bal en raakte de muur, waarna hij de bal uit de rebound ineens uit de lucht over schoot.

De inzet was voor de Rotterdammers het startschot om de bezoekers ver terug op eigen helft te blijven drukken en de 1-0 na elf minuten spelen was een logisch gevolg. Nayib Lagouireh gaf de bal vanaf de zijlijn aan de rechterkant hoog voor het doel, waar Andrea Fileccia voor zijn tegenstander kwam en de bal achter keeper Joost Terol kon tikken.

De twee momenten vormden direct de twee belangrijkste wapenfeiten van Jong Feyenoord/Excelsior voor rust, want de thuisploeg was in het vervolg van de eerste helft te slordig om nog tot grote kansen te komen. Hoewel Jong De Graafschap geen moment gevaarlijk wist te worden, lukte het de Rotterdammers niet om het kwaliteitsverschil om te zetten in een ruimere marge.

Na rust was het spel aan Rotterdamse zijde beter verzorgd. Evenals de eerste helft wist De Graafschap zelden in de buurt van het doel van Kostas Lamprou te komen, terwijl de thuisploeg verschillende uitgespeelde aanvallen liet zien. Al kort na rust bereikte Tim Eekman met een voorzet vanaf rechts de geheel vrij staande Fileccia, maar hij werd afgevlagd wegens buitenspel.

Tien minuten later was een vrijwel identieke aanval te zien, waarbij ditmaal Jerson Cabral de aangever was. Fileccia stond ditmaal geen buitenspel en schoot de bal vanachter zijn lichaam vandaan net naast.

Tegen die tijd stond de 2-0 al op het scorebord. Die treffer kwam geheel op het conto van Van Haaren, die verdediger Jochem Jansen de bal in de defensie afhandig maakte en vervolgens hard en zuiver binnen schoot.

Daarmee was het verzet van Jong De Graafschap gebroken en de Rotterdammers konden in het laatste halfuur uitlopen naar een ruime zege. De 3-0 halverwege de tweede helft kwam daarbij met enig geluk tot stand, toen doelman Jordy van de Kracht een voorzet van Lagouireh uit zijn handen liet glippen en de bal in eigen doel zag verdwijnen.

De eindstand werd bepaald door Cabral, die een kwartier voor tijd goed doorkwam over de rechterkant, naar binnen sneed en doelman Van de Kracht van De Graafschap in de korte hoek passeerde. Even eerder waren de Rotterdammers goed weggekomen, nadat een van richting veranderd schot van De Graafschap-invaller Lion Kaak via beide palen uit het doel van Lamprou caramboleerde.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong De Graafschap 4-0
11’ 1-0 Fileccia
56’ 2-0 Van Haaren
69’ 3-0 Van de Kracht (e.d.)
75’ 4-0 Cabral

Scheidsrechter: Van den Heuvel

Geel: -

Opstelling Jong Feyenoord/Excelsior: Lamprou; Eekman, Ramsteijn, A Cohen, Lumb (83’ Ribeiro); Van Haaren, Biseswar, Auassar (71’ Waisapy); Lagouireh, Fileccia en Cabral.