Fanshop
Fanshop

Feyenoord viert veertigjarig jubileum winst Wereldbeker

Het is vandaag (donderdag) exact veertig jaar geleden dat Feyenoord de Wereldbeker voor clubteams won. De Rotterdammers sleepten op 9 september 1970 de prestigieuze prijs in de wacht door af te rekenen met het Argentijnse Estudiantes de la Plata. Ter viering van dit hoogtepunt in de clubgeschiedenis brengt Feyenoord voor haar supporters een exclusief glas uit dat herinnert aan de memorabele tweestrijd met de kampioen van Zuid-Amerika. Bij besteding van minimaal 25 euro in de Feyenoord FanShops krijgen supporters vanaf donderdag 9 september het glas cadeau. De oplage is beperkt en de actie geldt zolang de voorraad strekt.
Feyenoord was in mei 1970 de eerste Nederlandse club die de Europa Cup I wist te winnen. Als kampioen van Europa mochten de Rotterdammers aan het begin van het volgende seizoen met het beste clubteam van Zuid-Amerika strijden om de Wereldbeker, maar aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de ploeg van toenmalig trainer Ernst Happel aan zou treden voor de duels met Estudiantes.
 
Europa had een seizoen eerder kennis gemaakt met de spijkerharde Argentiijnse ploeg, toen die eveneens in de strijd om de Wereldbeker ten onder ging tegen AC Milan, maar niet voordat het menig Italiaan tot bloedens aan toe had verwond. Feyenoord-manager Guus Brox vond eenzelfde slachtpartij allerminst een prettig vooruitzicht en stond niet te springen om zijn club te laten voetballen om de Wereldbeker, maar Happel stond op zijn strepen en overtuigde de clubleiding van het aangaan van de strijd.
 
Tijdens de heenwedstrijd in Argentinië bleek Feyenoord vooral in de openingsfase geïntimideerd door de gemeen spelende Argentijnen en keek het al na tien minuten tegen een 2-0 achterstand aan. De Rotterdamse ploeg rechtte vervolgens op wonderbaarlijke wijze de rug en vocht zich via doelpunten van Willem van Hanegem en Ove Kindvall naar een 2-2 gelijkspel en verwierf zich hiermee een goede uitgangspositie voor de return in De Kuip.
 
In De Kuip deed Estudiantes er qua smerige overtredingen nog een schepje bovenop, wat Happel ertoe bewoog om technicus Coen Moulijn in de rust naar de kant te halen, omdat er voor de publiekslieveling geen eer viel te behalen tussen al het brute geweld. Joop van Daele was zijn vervanger en zou de rest van zijn leven herinnerd worden aan zijn legendarische invalbeurt.
 
Nadat de Rotterdammer voor het enige doelpunt van de wedstrijd had gezorgd en daarmee aan de basis stond van de winst van de Wereldbeker, raakte het Argentijnse duo Malbernat/Pachame volledig buiten zinnen en greep de bril van Van Daele zijn hoofd en vertrapte die op het veld. Het brilletje van Van Daele groeide vrijwel direct uit tot één van de gedenkwaardigste hoofdstukken uit de Nederlandse sportgeschiedenis en is heden ten dage nog steeds te bezichtigen in het Feyenoord Museum in De Kuip.
 
Het exclusieve glas ter herinnering aan de winst van de Wereldbeker wordt door Feyenoord cadeau gedaan aan supporters die een besteding doen van minimaal 25 euro in de Feyenoord FanShops Stadion en Centrum, of online via www.feyenoord-shop.nl. De oplage is beperkt en de actie geldt zolang de voorraad strekt.