Feyenoord krijgt deksel op de neus in Breda

Feyenoord heeft zondag op bezoek bij NAC Breda in de slotfase het deksel op de neus gekregen. De Rotterdammers hadden vrijwel de volledige wedstrijd het initiatief in het Rat Verlegh Stadion, maar verzuimden om het overwicht om te zetten in een treffer. De thuisploeg toonde zich vijf minuten voor tijd effectiever door de tweede kans van de wedstrijd te verzilveren en in de slotminuut de score te verdubbelen uit een vrije trap: 2-0. Invaller Bruno Martins Indi kreeg rood, terwijl Luigi Bruins en André Bahia door blessures het einde van de wedstrijd niet haalden. Karim El Ahmadi zat niet bij de wedstrijdselectie, omdat Mario Been afgelopen week niet tevreden was over de trainingsarbeid van de middenvelder, die juist hersteld was van een heupblessure.

In een aantrekkelijke eerste helft was Feyenoord de bovenliggende partij, alleen ontbrak het de Rotterdammers aan een doelpunt. Zoals vaker dit seizoen betekende een gebrek aan scorend vermogen dat Feyenoord het overwicht niet in een voorsprong wist om te zetten en zodoende was er bij de rust nog niet gescoord in het Rat Verlegh Stadion.

Van de zijde van de thuisploeg was dat niet verwonderlijk, aangezien NAC pas in de slotminuut van de eerste helft de eerste echte kans kreeg. Matthew Amoah kopte uit een voorzet van Joonas Kolkka op het lichaam van doelman Rob van Dijk, die daarmee voorkwam dat NAC tegen de verhoudingen in de score opende.

De eerste 45 minuten had er namelijk maar één ploeg aanspraak gemaakt op de openingstreffer en dat was Feyenoord. Georginio Wijnaldum was aan Rotterdamse zijde de gevaarlijkste man, met verschillende dreigende acties vanaf de linkerflank. Na een kwartier spelen werd hij bijvoorbeeld met een prima steekpass door Tim de Cler in stelling gebracht, maar na een dribbel naar binnen schoot Wijnaldum voorlangs.

Ruim vijf minuten later was Wijnaldum de aangever, toen hij na een knappe één-twee met Leroy Fer probeerde om Ruben Schaken in het strafschopgebied te bereiken, maar zijn pass was niet nauwkeurig genoeg. Na een halfuur spelen was het de veelvuldig opkomende De Cler die af mocht drukken na een actie in het strafschopgebied, maar zijn schot met rechts werd gered door Jelle Ten Rouwelaar.

Na rust viel er heel wat minder te beleven in Breda. Het tempo in de wedstrijd ging omlaag en NAC legde zich nog meer dan in de eerste helft toe tot het inperken van de offensieve ambities van de bezoekers. Feyenoord combineerde bij vlagen prima, maar stuitte in de buurt van het doel van Ten Rouwelaar telkens weer op een muur van Bredase verdedigers.

Zodoende wist in de tweede helft alleen André Bahia gevaarlijk te worden met een kopbal over het doel uit een hoekschop en Smolov met een schot voorlangs na een fraaie actie in het strafschopgebied.

Feyenoord leek zo lange tijd onbedreigd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel in Breda, maar de Rotterdammers kregen in de slotfase alsnog het deksel op de neus. De eerste de beste mogelijkheid van de thuisploeg leverde direct een doelpunt op, dat NAC de winst bracht. Linksback Robbert Schilder kreeg alle vrijheid op de linkerflank en mocht daarvandaan Rob van Dijk passeren met een gemikt schot over de grond.

Het leed werd in de slotminuut nog erger voor Feyenoord, toen invaller Bruno Martins Indi met rood moest vertrekken nadat hij Matthew Amoah even buiten het strafschopgebied neerlegde. Schilder verzilverde de vrije trap met een bekeken schot in de verre hoek.

NAC Breda – Feyenoord 2-0

84’ 1-0 Schilder
90’ 2-0 Schilder

Scheidsrechter: Bossen

Geel: Smolov, De Vrij (Feyenoord), Lurling, Gudelj (NAC Breda)

Rood: Martins Indi

NAC Breda: Ten Rouwelaar; Feher, Penders, Horvath, Schilder; Luijckx (86’ Koenders), Gudelj, Gorter; Leonardo, Amoah (90’ Boussaboun) en Kolkka (61’ Lurling).

Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia (71’ Martins Indi), De Cler; Leerdam, Bruins (37’ Cissé), Fer; Schaken, Smolov (82’ Castaignos) en Wijnaldum.