Mario Been zag Feyenoord zondag pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd tegen Ajax voetballen zoals hij het graag wilde zien. Gesteund door het publiek zette de thuisploeg na de 1-2 van André Bahia de tegenstander fors onder druk en speelde met lef en durf. ‘Maar met name in de eerste twintig minuten na rust hebben we de wedstrijd uit handen gegeven’, zei de trainer. ‘In die fase zat ik ontgoocheld op de bank.’
Feyenoord ging zondag tot aan de 0-1 grotendeels gelijk op met Ajax, maar raakte in de eerste twintig minuten van de tweede helft de kluts kwijt, zo concludeerde Been. ‘Ik zag opeens een heel ander Feyenoord dan voor rust’, vertelde de trainer. ‘We kwamen overal te laat en raakte onnodig ballen kwijt. Dat is onverklaarbaar. Het begint altijd met passie en strijd en dat heb ik bij ons niet de hele wedstrijd gezien.’

Die wisselvalligheid brak Feyenoord op in De Kuip. De Rotterdammers speelden de eerste helft prima en waren in de slotfase veruit de sterkste ploeg, maar dankzij een zwakke periode aan het begin van de tweede helft kon Ajax een 0-2 voorsprong nemen. ‘We hebben fases dat we geweldig spelen, maar dat kan van het ene op het andere moment zomaar omslaan’, zei Been. ‘Ik vind dat moeilijk te begrijpen.’

Cruciaal was volgens de trainer het uitvallen van Ron Vlaar, die hamstringklachten overhield aan een botsing met Maarten Stekelenburg kort voor rust. ‘Ron is heel belangrijk voor de organisatie van dit team’, vertelde Been. ‘Nu moesten we in de achterste linie twee posities omzetten en klopte de organisatie niet meer.’

Pas in de laatste tien minuten zag de trainer dat Feyenoord, gesteund door het fanatieke legioen, de schroom van zich afgooide. ‘Die fase verbloemt veel’, stelde Been. ‘Maar we moeten niet onder stoelen of banken steken dat de uitslag vele malen groter had kunnen zijn.’