Bekertoernooi ten einde voor ongelukkig Feyenoord

Het toernooi om de KNVB beker is dit seizoen voor Feyenoord al na één wedstrijd ten einde. De ploeg die vorig jaar nog de finale van het bekertoernooi bereikte, werd woensdagavond in de derde ronde na strafschoppen uitgeschakeld door Roda JC Kerkrade. Na negentig minuten stond een 1-1 stand op het scorebord, waarna er in blessuretijd niet meer werd gescoord. In de beslissende strafschoppenserie was Roda JC met 4-3 te sterk. Kamohelo Mokotjo maakte tijdens het bekerduel zijn officiële debuut voor Feyenoord. Leroy Fer miste in de verlenging een strafschop.
De manier waarop Feyenoord woensdagavond uit de startblokken kwam, zei alles over het belang dat de Rotterdammers aan de wedstrijd tegen Roda JC hechtten. Niet alleen stond een plek in de vierde ronde van het bekertoernooi op het spel, maar ook wilde Feyenoord zich revancheren na twee nederlagen op rij in de competitie tegen achtereenvolgens NAC Breda en Ajax.

Het gevolg was dat de Limburgse bezoekers vanaf de aftrap door een getergd Feyenoord ver terug werden gedrongen op eigen helft en nauwelijks in de gelegenheid werden gesteld om in de buurt van het doel van Rob van Dijk te komen. De Feyenoord-keeper hoefde tot de rust slechts eenmaal op zijn hoefde te zijn, namelijk toen Boldiszar Bodor na vijf minuten spelen bijna kon profiteren van een fout van Stefan de Vrij en de paal raakte.

Afgezien van dat moment was het Feyenoord dat de dienst uitmaakte in eigen Kuip. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor debutant Kamohelo Mokotjo, die vorig seizoen nog voor Excelsior speelde en tijdens zijn eerste officiële wedstrijd in het rood-wit nauwelijks op een fout te betrappen was.

Al na een minuut spelen kreeg de middenvelder bovendien een grote kans, toen hij na een schot van Wijnaldum uit de rebound net naast mikte. Het moment was typerend voor het manco van Feyenoord in het vervolg van de eerste helft. De ploeg van Mario Been combineerde prima, maar was in de eindfase telkens te slordig om een verdiende voorsprong te nemen.

Het tempo aan Rotterdamse zijde zakte na rust iets in, wat Roda in de gelegenheid stelde om meer aan voetballen toe te komen. De bezoekers toonden zich daarbij bijzonder effectief, want hoewel zij voor rust slechts één kans hadden gehad, was het bij de eerste echte mogelijkheid in de tweede helft direct raak. Ruud Vormer bereikte met een pass vanaf de middenlijn Laurent Delorge, die één tegen één sneller was dan Tim de Cler en met een sliding de bal uiteindelijk in de verre hoek tikte.

Het was voor Mario Been reden om in te grijpen en in de tien minuten die volgden twee aanvallers (Ruben Schaken en Fedor Smolov) in de ploeg te brengen ten koste van de verdedigers De Cler en Stefan de Vrij. Halverwege de tweede helft leverde die ingreep bijna direct succes op, toen Schaken met een voorzet vanaf de achterlijn Luigi Bruins bereikte, die de bal net niet tussen de palen kreeg.

Roda JC was op die manier gewaarschuwd, maar de Limburgers konden niet voorkomen dat de verdiende gelijkmaker een kwartier later toch een feit was. Invaller Cissé ontsnapte daarbij aan de aandacht van zijn bewakers en rondde oog in oog met doelman Tyton overtuigend af. In de slotminuut leek de aanvaller bij een soortgelijke situatie de winst op zijn schoen te hebben, maar hij mikte ditmaal net naast.

In de verlenging die zodoende uitkomst moest bieden, had Leroy Fer in de eerste minuut van de tweede helft de uitgelezen mogelijkheid om Feyenoord alsnog op voorsprong te zetten. De aanvoerder eiste een strafschop op nadat verdediger Jimmy Hempte een voorzet van Schaken met de hand had geweerd, maar zag zijn inzet gestopt worden door Tyton.

In de beslissende strafschoppenserie was het uitgerekend Fer die zijn ploeg als vijfde in de rij met succes in de race hield, nadat er aan beide kanten twee penalty’s waren gemist. Het ontbrak Feyenoord daarna aan het benodigde geluk om Roda JC in de knock-out fase van de reeks alsnog met een nederlaag naar huis te sturen, want nadat strafschop nummer twaalf was gemist door Schaken was de uitschakeling een feit.

Feyenoord – Roda JC Kerkrade 1-1 ( Roda JC w.n.s.)

63’ 0-1 Delorge