Feyenoord komt te kort in Nijmegen

Feyenoord heeft zondag op bezoek bij N.E.C. de derde competitienederlaag op rij geleden. Nadat de Rotterdammers eerder onderuit gingen uit tegen NAC Breda en thuis tegen Ajax, was in het Goffert Stadion N.E.C. met 3-0 te sterk. Kort na rust werd bij een tussenstand van 1-0 de gelijkmaker van Kelvin Leerdam ten onrechte afgefloten wegens vermeend buitenspel. Kamohelo Mokotjo maakte in Nijmegen zijn competitiedebuut voor Feyenoord. Sekou Cissé was niet inzetbaar wegens een opnieuw opspelende teenblessure.

Feyenoord kon een goed resultaat in Nijmegen beter dan ooit gebruiken. De Rotterdammers voetbalden de afgelopen weken zeer aardig, maar zagen hun inzet in die periode niet beloond worden in de vorm van punten. Drie wedstrijden op rij – twee in de competitie en één in de beker – wist Feyenoord niet te winnen, waardoor de punten tegen N.E.C. broodnodig waren.

In het Goffert Stadion had Feyenoord het echter met name in de eerste helft zwaar. Zo aardig als de ploeg van Mario Been de afgelopen weken voetbalde, zo moeizaam was het spel zondag in Nijmegen. Alleen in de eerste tien minuten ging Feyenoord gelijk op met N.E.C., met een aardig schot na een prima actie van Jerson Cabral als belangrijkste wapenfeit, maar daarna kwamen de bezoekers fors onder druk te staan.

N.E.C. kreeg de ruimte om met combinatievoetbal steeds verder op te schuiven richting het doel van Rob van Dijk en zelfs rond het zestienmetergebied kon de thuisploeg de bal veelvuldig rondspelen. Na een kwartier leverde het offensief een eerste kans op voor Nathaniel Will.

De verdediger schoot uit kansrijke positie voorlangs, maar vijf minuten later kwam N.E.C. alsnog op voorsprong. Lorenzo Davids hield een dieptepass net voor de achterlijn binnen en zag zijn voorzet vanaf links in alle vrijheid binnengeschoten worden door Lasse Schöne.

Feyenoord mocht niet klagen dat daarmee de ruststand was bepaald, want N.E.C. maakte ook in het vervolg van de eerste helft het meeste aanspraak op een treffer. Zo hield Van Dijk zijn ploeg op de been nadat Erton Fejzullahu plots oog in oog met hem stond na goed doorkoppen van Björn Vleminckx en twijfelde Will te lang nadat hij de bal voor het intikken had.

Feyenoord kwam na rust, met twee nieuwe vleugelspelers in de vorm van Ruben Schaken en Diego Biseswar, een stuk scherper uit de kleedkamer en dat leek zich al na vijf minuten uit te betalen. Fer nam plaats achter een vrije trap, die bij de tweede paal binnen werd gegleden door Kelvin Leerdam, maar scheidsrechter Bjorn Kuipers keurde de goal ten onrechte af wegens buitenspel.

Het was een cruciale fout van de arbitrage, helemaal omdat N.E.C. in de vijf minuten die volgden twee keer de mogelijkheid kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien. Van Dijk stond echter paraat bij schoten van achtereenvolgens Fejzullahu en Vleminckx. Twintig minuten later schoot Sibum de bal buiten bereik van de doelman, maar ditmaal bracht de paal redding.

Zeven minuten voor tijd viel de 2-0 alsnog. Will kwam daarbij op vanaf de rechterkant en gaf de bal vanaf de achterlijn voor. Van Dijk wilde de bal wegtikken, maar zag de bal via het lichaam van invaller Rick ten Voorde achter zijn eigen doellijn belanden.

Even eerder had Castaignos aan de andere kant van het veld Feyenoords grootste kans na rust laten liggen. De spits schoot uit een dieptepass van Luigi Bruins net naast. De eindstand werd in de slotminuut bepaalde uit een hoekschop van Schone, die werd binnengekopt door invaller Nuytinck.

N.E.C. – Feyenoord 3-0

19’ 1-0 Schöne
83’ 2-0 Ten Voorde
90’ 3-0 Nuytinck

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Sibum, Vleminckx (N.E.C.), Cabral, Leerdam (Feyenoord).