Fanshop
Fanshop

Been: ‘Cruciaal duel in Doetinchem’

Feyenoord wacht zondag een cruciale wedstrijd tegen De Graafschap, zo liet Mario Been vrijdag weten. De Rotterdammers verloren in de competitie de afgelopen drie wedstrijden en hebben na aanstaande zondag een loodzwaar programma voor de boeg, met achtereenvolgens wedstrijden tegen regerend landskampioen FC Twente en PSV op de agenda. ‘De Graafschap is een ploeg waar wij punten tegen moeten halen’, zei Been. ‘We moeten minimaal dezelfde strijd aan de dag leggen als de tegenstander, dat moet in Doetinchem de basis zijn.’
De afgelopen wedstrijd tegen N.E.C. kwam hard aan in het Feyenoord-kamp. De selectie toonde zich aangeslagen na de 3-0 nederlaag in Nijmegen en verzette daarom donderdagavond even de zinnen met een etentje. Tijdens dat uitje kreeg Been nog eens bevestigd dat het met de sfeer in de groep wel goed zit. ‘Dat is heel mooi, maar het zou ook wel prettig zijn als we een paar punten erbij hadden’, zei de coach.

Afgezien van het etentje werkte Feyenoord deze week hard om zondag goed voor de dag te kunnen komen. Been houdt zich wat dat betreft vast aan de goede wedstrijden die Feyenoord dit seizoen speelde, bijvoorbeeld tegen FC Utrecht en Vitesse. ‘Het is logisch dat er twijfel zit in deze groep, maar het gaat erom dat wij deze jongens vertrouwen geven. Zij moeten het dan zondag op het veld laten zien.’

Volgens Been is het belangrijk dat zijn elftal zondag terugkeert naar de basis van het voetbal en dat het voor iedere speler voorop staat dat hij zijn taken in het veld uitvoert. ‘Dat vergaten we de afgelopen wedstrijden nog wel eens’, concludeerde Been. ‘Ik hou zelf vast aan duidelijkheid en daar trainen we ook naar.’

Ruben Schaken keert in de uitwedstrijd tegen De Graafschap terug in de basis bij Feyenoord. De aanvaller kwam afgelopen wedstrijd tegen N.E.C. als invaller in de ploeg, maar zal in Doetinchem weer aan de aftrap verschijnen, zo vertelde Mario Been vrijdag. ‘Ik kies voor Schaken op basis van zijn snelheid’, zei de trainer. ‘Hij kan voor diepte zorgen in de ploeg.’

Been kan niet beschikken over de geblesseerden Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Erwin Mulder, Sekou Cissé, Dani Fernández en Bart Schenkeveld. Bruno Martins Indi keert terug van een schorsing.

DE TEGENSTANDER

De Graafschap werd vorig seizoen op overtuigende wijze kampioen van de Jupiler League en verzekerde zich daarmee van een terugkeer op het hoogste niveau in Nederland. De Achterhoekers pendelden de laatste jaren wat af tussen de ere- en eerste divisie, maar zijn vastberaden om vanaf dit seizoen voor langere tijd mee te draaien tussen de achttien beste ploegen van het land.

Waar in het verleden na een promotie nogal eens op onverantwoorde wijze de portemonnee werd getrokken voor dure versterkingen, koos Leen Looyen afgelopen zomer voor een behoudendere transferpolitiek. Desondanks wist de directeur voetbalzaken het elftal van zijn trainer Darije Kalezic goed te versterken.

Zo werd de gewaardeerde eredivisiekracht Boy Waterman aangetrokken, die alles in zich heeft om de komende jaren uit te groeien tot een goede clubkeeper op De Vijverberg. De gelouterde Jan-Paul Saeijs kwam het hart van de defensie versterken, maar van de nieuwelingen bij De Graafschap springt Rydell Poepon voorlopig het meest in het oog.

De aanvaller voetbalt met De Graafschap weliswaar vooralsnog in de onderste regionen van de eredivisie, maar heeft de eerste weken van het lopende seizoen laten zien aan een halve kans genoeg te hebben voor een doelpunt. Reeds vier keer trof hij doel in zeven wedstrijden, een ongekende productie voor een voetballer die met zijn ploeg strijdt om lijfsbehoud. De treffers van de voormalig Spartaan blijken goud waard voor De Graafschap, dat na zeven wedstrijden al evenzoveel punten bij elkaar heeft gesprokkeld.

De Graafschap – Feyenoord
Zondag 3 oktober om 14.30 uur in Stadion De Vijverberg
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
De Graafschap:
Waterman; Nalbantoglu, Saeijs, J. Buijs, Fränkel; Bargas, Jungschläger, Meijer, Rose, Hersi; Poepon.
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, De Vrij, Bahia, De Cler; Mokotjo, Bruins, Fer; Schaken, Castaignos en Wijnaldum.

STATISTIEKEN

UIT

22/02/2009 De Graafschap - Feyenoord 0-2
09/02/2008 De Graafschap - Feyenoord 1-3
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4
25/04/2002 De Graafschap - Feyenoord 1-0

THUIS

07/12/2008 Feyenoord - De Graafschap 1-3
04/11/2007 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
21/09/2002 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/09/2001 Feyenoord - De Graafschap 2-0