Feyenoord blijft steken op punt in Doetinchem

Feyenoord is zondag op bezoek bij De Graafschap blijven steken op een 1-1 gelijkspel. Na drie opeenvolgende nederlagen op rij in de competitie, slaagden de Rotterdammers er op De Vijverberg niet in om de eerste zege in een maand tijd te boeken. Luigi Bruins maakte na een half uur spelen Feyenoords enige doelpunt van de wedstrijd uit een strafschop. Tien minuten eerder had Hugo Bargas de thuisploeg op voorsprong gezet.

Mario Been had zijn spelers tegen De Graafschap met twee boodschappen het veld ingestuurd. Op de eerste plaats moest Feyenoord op zijn minst dezelfde strijdlust aan de dag leggen als de tegenstander en daarnaast diende iedere speler zich op de eerste plaats concentreren op het uitvoeren van zijn taak.

Bij de rust van het duel in Doetinchem kon de trainer met een overwegend tevreden gevoel terugkijken op de eerste helft, want Feyenoord hield zich prima aan de opdrachten. De Rotterdammers toonden de benodigde strijdlust en voetbalden bovendien zonder te veel overbodige opsmuk.

Het enige waar het Feyenoord aan ontbrak waren grote kansen. De Graafschap kwam iets beter uit de startblokken en kreeg een handjevol mogelijkheden, maar Feyenoord stelde daar slechts een schaarse doelpoging tegenover. Zo schoot Georginio Wijnaldum na ruim tien minuten op de keeper en zag Luc Castaignos ruim vijf minuten later een schotje eveneens gestopt worden.

Rob van Dijk was aan de andere kant van het veld nog niet echt op de proef gesteld, toen De Graafschap na twintig minuten op voorsprong kwam. Bij deze treffer had Yuri Rose een overtreding nodig om Leroy Fer de bal afhandig te maken op de achterlijn, maar hier werd niet voor gefloten. De aanvaller kon de bal daarop voorgeven op Hugo Bargas, die Van Dijk over de grond passeerde.

Het was een forse tik voor Feyenoord, zeker gezien de grote belangen die op De Vijverberg op het spel stonden. Desondanks herstelden de Rotterdammers zich al binnen tien minuten, toen de sterk spelende Kamohelo Mokotjo opstoomde door het centrum en in het zestienmetergebied werd afgestopt door Jean-Paul Saeijs. De strafschop die dit opleverde werd overtuigend binnengeschoten door Luigi Bruins.

De gelijkmaker was een welkome opsteker voor Feyenoord, dat twee minuten later via een afstandschot van Fer dat naast ging direct de mogelijkheid op een tweede treffer kreeg. Aan de andere kant van het veld kwam Youssouf Hersi met een fraai schot in één keer uit de lucht dat met een boog op de lat eindigde het dichtst bij een treffer.

Na rust bleven beide ploegen gelijk opgaan, hoewel de betere kansen voor de thuisploeg waren. Al kort na rust probeerde Bargas het vanaf de rechterkant van het doel, maar Van Dijk redde fraai. Kort erna kopte Rose een hoekschop van Jordy Buijs door richting tweede paal, waar de bal op de lat eindigde.

De aanvaller herhaalde dat kunstje een kwartier voor tijd. Wederom was Buijs de aangever, ditmaal met een vrije trap vanaf het middenveld. In de scrimmage die volgde kreeg de thuisploeg de bal eveneens niet in het doel.

In de slotminuut kreeg invaller Fedor Smolov de beste kans om Feyenoord alsnog naar de winst te schieten, nadat Van Dijk zijn ploeg even eerder op de been had gehouden door een schot van Rydell Poepon te redden. De Russische aanvaller schoot op aangeven van Wijnaldum in de handen van keeper Boy Waterman.

De Graafschap – Feyenoord 1-1

20’ 1-0 Bargas
31’ 1-1 Bruins (strafschop)

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Nalbantoglu, Hersi (De Graafschap)