Nieuwe stunt blijft uit tegen FC Twente

Feyenoord heeft zaterdagavond de uitstekende reeks in thuiswedstrijden tegen FC Twente geen passend vervolg weten te geven. Dankzij een doelpunt van oud-Feyenoorder Denny Landzaat een kwartier voor tijd gingen de Rotterdammers met 0-1 onderuit tegen de regerend landskampioen.

Een blik in de geschiedenisboeken was voldoende om te weten dat de wedstrijd tegen FC Twente alle ingrediënten in zich had om een ware kraker te worden. Al negen seizoenen wisten de Tukkers niet te winnen in De Kuip en bovendien staan duels met Twente in Rotterdam al jarenlang garant voor spektakel. De editie van dit seizoen misstond zeker niet in die reeks, al was het Feyenoord dat uiteindelijk aan het kortste eind trok.

Het grote verschil met de editie van een seizoen eerder, was dat Feyenoord dit keer in de eerste helft als een razende uit de startblokken kwam. Getergd door de vier competitiewedstrijden op rij die Feyenoord niet wist te winnen, lieten de Rotterdammers vanaf het eerste fluitsignaal zien totaal niet bang te zijn voor de regerend landskampioen.

Het enige wat Feyenoord zich tot de rust kon verwijten, was dat de ploeg in defensief opzicht bij vlagen te slordig was. Dat FC Twente daar niet van wist te profiteren, was voor een groot deel te danken aan Rob van Dijk. De doelman lag twee keer in de weg bij kansen die door de meegereisde Twente-supporters al bijna geteld waren. Na twintig minuten kreeg hij zijn hand tegen een kopbal van Marc Janko, terwijl Van Dijk vijf minuten voor rust de bal net voor de lijn redde nadat wederom Janko op de lat had gekopt en Nacer Chadli de rebound niet genoeg vaart wist mee te geven.

Aan de andere kant van het veld was even later een minstens even hachelijke situatie te zien. Dit keer was het Nikolay Mihaylov die de bal van de lijn redde, nadat Douglas de bal bijna in eigen doel had gewerkt. Dit deed hij bovendien op onrechtmatige wijze, met een indirecte vrije trap op vijf meter van het doel tot gevolg. Het leverde het laatste schot van de eerste helft op, waarbij Luigi Bruins het benodigde geluk miste om de kluwen spelers van Twente op de doellijn te passeren. Tien minuten eerder waren de bezoekers al goed weggekomen, toen een handsbal van Douglas in het strafschopgebied niet werd gezien door scheidsrechter Ruud Bossen.

Na rust zakte het niveau van beide ploegen en daarmee evenredig het aantal kansen in de wedstrijd. Tot halverwege de tweede helft probeerde Feyenoord het alleen via een afstandschot van Georginio Wijnaldum dat gestopt werd, terwijl aan de andere kant Janko het dichtst bij een treffer kwam. Op aangeven van Bryan Ruiz tikte de Oostenrijker de bal onder de uitkomende Van Dijk door, maar zijn poging ging via het lichaam van Stefan de Vrij naast.

Pas een kwartier voor tijd werd de ban gebroken, uitgerekend door oud-Feyenoorder Denny Landzaat. Na een scrimmage in het strafschopgebied legde Douglas de bal terug op de middenvelder, die met een bekeken afstandschot over de grond Van Dijk passeerde. Invaller Fedor Smolov kreeg in blessuretijd nog een enorme mogelijkheid om de verdiende gelijkmaker binnen te schieten, maar uit een vrije trap van Bruins werd een inzet van de Rus gered door Mihaylov.

Feyenoord – FC Twente 0-1

78’ 0-1 Landzaat

Scheidsrechter: Bossen

Geel: Janko, Douglas (FC Twente)