Afstraffing in Eindhoven

In een seizoen waarin Feyenoord de ene na de andere teleurstelling meemaakt, hebben de Rotterdammers zondag op bezoek bij koploper PSV misschien wel de hardste dreun tot dusver te verwerken gekregen. De ploeg van trainer Mario Been leed in Eindhoven de grootste competitienederlaag uit de historie van de club: 10-0. Keerpunt in de wedstrijd was een onterechte rode kaart voor Kelvin Leerdam na ruim een half uur spelen. PSV scoorde in de tweede helft nog acht keer. Adil Auassar maakte bij een tussenstand van 7-0 als invaller zijn officiële debuut voor Feyenoord.

Het uitzicht op een goed resultaat in Eindhoven was bij rust al bijna geheel verkeken. Dat had niet alleen te maken met de 2-0 tussenstand, maar ook met het feit dat de Rotterdammers twee spelers zagen afhaken in de eerste helft. Aanvoerder Leroy Fer moest al na een kwartier naar de kant met een knieblessure, die hij opliep toen hij zich ongelukkig verstapte. Ruim een kwartier later moest Kelvin Leerdam van het veld, nadat hij een rode kaart kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis. Deze was het gevolg van twee gele kaarten, waarvan met name de laatste erg makkelijk werd gegeven door de arbiter.

Omdat Feyenoord tegen die tijd al op een 1-0 achterstand stond door een afstandschot van Jonathan Reis dat achter doelman Rob van Dijk verdween, waren de kansen op een stunt in het Philips Stadion al na ruim een half uur fors geslonken. Te meer omdat Feyenoord zelf in de eerste helft nauwelijks kansen wist af te dwingen. Alleen Georginio Wijnaldum zorgde na twintig minuten voor enig gevaar, door na een prima actie een schot te lossen dat in de handen van Andreas Isaksson eindigde.

Feyenoord kwam in het vervolg fors onder druk te staan en kon niet voorkomen dat PSV nog voor rust de marge verdubbelde. Nadat Balazs Dzsudzsak gevaarlijk was geworden met een afstandschot, lag Ibrahim Afellay vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft aan de basis van de 2-0. De middenvelder passeerde Van Dijk vanaf de rechterkant van het doel en zag Bruno Martins Indi de bal het laatste tikje geven.

De ploeg van Mario Been besefte dat het na rust zaak was om het hoofd koel te houden en te voorkomen dat PSV uit zou lopen naar een al te grote voorsprong, maar het vertrouwen kreeg vroeg in de tweede helft direct een nieuwe knauw. Binnen vijf minuten had de thuisploeg, via rake kopballen van eerst Reis en daarna Ola Toivonen, de score al verdubbeld, waarmee de wedstrijd definitief gespeeld was.

Desondanks bleef Feyenoord op zoek naar een treffer tegen PSV. Die offensieve instelling kwam de Rotterdammers duur te staan, want PSV kon in het vervolg van de tweede helft uitlopen naar een monsterscore. De Eindhovenaren kenden geen genade met Feyenoord en profiteerden keer op keer van de ruimtes die de ploeg van Mario Been weggaf.

Jeremain Lens zorgde tien minuten na rust voor een van de fraaiste doelpunten, door een combinatie door het centrum koelbloedig af te ronden. Vier minuten later kreeg Reis alle vrijheid om oog in oog met Van Dijk binnen te schieten, terwijl Dszudszak na een uur spelen van afstand raak schoot. Nadat ook Orlando Engelaar (kopbal uit een hoekschop) en nogmaals Dszudsak (strafschop) hadden gescoord, mocht PSV zelfs aan de dubbele cijfers gaan denken. Hoewel Feyenoord de rijen achterin in de laatste tien minuten iets beter gesloten hield, viel de 10-0 uiteindelijk drie minuten voor tijd via de voet van Lens.

PSV - Feyenoord
24’ 1-0 Reis
40’ 2-0 Martins Indi (e.d.)
47’ 3-0 Reis
49’ 4-0 Toivonen
55’ 5-0 Lens
59’ 6-0 Reis
62’ 7-0 Dzsudzsak
68’ 8-0 Engelaar
77’ 9-0 Dzsudzsak (strafschop)