Fanshop
Fanshop

Zes vragen aan algemeen directeur Eric Gudde

Feyenoord maakte donderdag (vandaag) bekend dat het dankzij een kapitaalinjectie in één klap is verlost van een flink deel van haar schulden. Algemeen directeur Eric Gudde geeft aan de hand van zes vragen een uitgebreide toelichting.
1. Nemen de investeerders nu de macht en zeggenschap van de club over? Ze zullen dit toch niet voor niets doen?

Eric Gudde: ‘Dat is zeker niet het geval. Hoeveel procent van de aandelen de Vrienden van Feyenoord in handen krijgen is afhankelijk van het bedrag dat uiteindelijk op deze manier beschikbaar komt voor Feyenoord. Vanaf 30 miljoen is dat 49 procent.

De VvF en de club streven er naar uiteindelijk zelfs hoger uit te komen dan dat bedrag. Maar hoe hoog het bedrag ook wordt, het percentage aandelen dat investeerders daarmee verkrijgen zal nooit uitkomen boven dat minderheidsbelang van 49 procent. De club wordt dus gegarandeerd niet overgenomen. Sterker nog, het is de bedoeling dat als we straks weer echt gezond zijn we de aandelen uiteindelijk weer gefaseerd terugkopen van investeerders.’

2. U probeert al een paar jaar investeerders tot een kapitaalinjectie te bewegen. Af en toe hoorden we over gesprekken die na maanden dan toch weer werden afgebroken. Waarom bent u er met de huidige groep wel uitgekomen waar dat eerder met anderen niet lukte?

Gudde: ‘De directie is inderdaad heel lang keihard bezig geweest om mensen te zoeken die ons van een kapitaalinjectie zouden kunnen voorzien. Samen met de transfermarkt, die helaas nagenoeg volledig is ingestort, is het immers de enige manier voor Feyenoord om versneld gezond te worden en af te komen van de in het verleden opgebouwde schuld.

Eén van de belangrijkste redenen waarom we er met VvF goed en relatief snel zijn uitgekomen is dat vanaf het eerste gesprek duidelijk was dat het hun er in eerste instantie om te doen was Feyenoord te helpen. Natuurlijk willen mensen die miljoenenbedragen ter beschikking stellen een vorm van zeggenschap en inspraak plus de kans op enig rendement op hun investering. De wensen van hun zijde waren echter op alle punten zeer bescheiden en realistisch. Vandaar dat ik het ook zelf liever heb over Vrienden van Feyenoord dan over investeerders.

Dat het ondanks die directe klik een proces van vele maanden is geweest is logisch. Zo hebben we het dossier onder meer voorgelegd aan de KNVB en financiële adviseurs van beide partijen, fiscalisten, accountants en advocaten. We hebben de zaak zelfs met de belastingendienst besproken om niets aan het toeval over te laten.’

3. Mogen Mario Been en Leo Beenhakker nu weer spelers aantrekken?

Gudde: ‘Glashelder: nee. Al het geld dat we nu binnen hebben gekregen, gaat regelrecht naar de schuldsanering. Zo is het met de VvF ook nadrukkelijk afgesproken. We snappen dat supporters graag zouden zien dat we ook een deel van het geld zouden gebruiken om per direct het elftal te versterken, maar daarvoor kunnen we het dus niet gebruiken. Toch is de kapitaalinjectie wel degelijk van belang voor de technische staf en selectie. Ook in die groep zullen sommige mensen zich namelijk best wel eens hebben afgevraagd of het hier de komende jaren nog wel goed zou komen en een terugkeer aan de top wel realistisch is. Welnu, dat perspectief lonkt voor Feyenoord nu dus nadrukkelijk weer.’

4. Hoeveel moet er nog bijkomen, wil Feyenoord wel weer spelers kunnen gaan kopen?

Gudde: ‘De afspraak is dat dit pas aan de orde kan zijn als er een positief eigen vermogen is. Die situatie ontstaat dus pas als er gaandeweg het traject, waarbij naar nog meer investeerders wordt gezocht die zich willen aansluiten en dat doorloopt tot de zomer van 2012, meer dan 35 miljoen euro beschikbaar is gekomen.’ 

5. Feyenoord zit bij de KNVB ingedeeld in categorie 1, wat betekent dat de club onder toezicht staat en nauwelijks uitgaven kan doen zonder toestemming van de KNVB. Verdwijnt Feyenoord daar nu snel weer uit?

Gudde: ‘Deze enorme verbetering van onze schuldpositie helpt zeker, maar om er uit te komen moeten we de bond ook op andere fronten laten zien dat we goed bezig zijn. Zo dienen we bijvoorbeeld begrotingsdiscipline te tonen, wat betekent dat de jaarlijkse inkomsten en uitgaven in balans krijgen en vervolgens ook houden. Op dat punt gaan we inmiddels ook hard de goede kant op ondanks de vroegtijdige uitschakeling in de Europa League en de beker. Maar pas als we geruime tijd aantonen dat we dat ook voor elkaar hebben kunnen we weer ‘promoveren' naar categorie 2. Dit moet uiterlijk in het voorjaar van 2012 het geval zijn.’

6. Heeft u de afgelopen maanden wel eens gewanhoopt dat dit zou mislukken en dat Feyenoord er zeker de komende jaren niet meer bovenop zou komen?

Gudde: ‘Nee, nooit. Wel was het soms moeilijk om de kaken op elkaar te houden. Het liefst hadden we supporters - en iedereen die boos of bezorgd was omdat er voor de buitenwacht maar niets leek te gebeuren - steeds op de hoogte gehouden van waar we mee bezig waren en hoe we vorderden.

We wisten echter dat elke vorm van publiciteit het proces waar we in zaten in gevaar zou kunnen brengen, dus dan doe je dat niet. In dit soort situaties moet Feyenoord zoals gebruikelijk ook voor geheimhouding tekenen. Maar zeker wanneer je dan als clubleiding geregeld door enkele media wordt neergezet als ‘een stelletje dat in het Maasgebouw maar een beetje zit te niksen’ is de verleiding er best wel eens om van je af te bijten. Gelukkig hebben alle betrokkenen in het belang van Feyenoord die verleiding kunnen weerstaan.

Zaak is dat wij met de VvF dit plan nu verder uitrollen en zo nog veel meer geld voor Feyenoord binnenkrijgen dat hetgeen er nu al binnen is. Ook aan een plan om gewone supporters de mogelijkheid te bieden een financieel steentje bij te laten dragen wordt gewerkt, maar kan nog wel enkele weken tot maanden op zich laten wachten.

Het is echter niet zo dat de gewone supporter nu dus niks kan doen voor Feyenoord. De investeerders en iedereen bij de club roepen alle fans op de komende maanden Mario Been en de ploeg vol en positief te steunen door massaal naar de wedstrijden te blijven komen om daar als twaalfde man het verschil te maken.’


Bekijk hieronder een preview van de uitzending van donderdag van Feyenoord TV