Feyenoord strijdend ten onder in Alkmaar

Feyenoord heeft zondagmiddag de 3-0 overwinning op VVV-Venlo van afgelopen woensdag geen passend vervolg kunnen geven. De ploeg van trainer Mario Been was naar Alkmaar afgereisd om te winnen, maar bleef na negentig minuten voetballen tegen AZ met lege handen achter op het veld. De Rotterdammers verloren in het AFAS Stadion met 2-1, na een 1-0 ruststand. Luc Castaignos tekende in de tweede helft voor het Rotterdamse doelpunt. Kamohelo Mokotjo ontbrak in Alkmaar vanwege een knieblessure en werd vervangen door Ricky van Haaren.

De middenvelder ontpopte zich de eerste helft direct tot de gevaarlijkste Feyenoorder. Hij had Romero al twee keer met een schot uit de tweede lijn op de proef gesteld, toen hij in de 42ste minuut plaatsnam achter een vrije trap op de rechter punt van het strafschopgebied. Van Haaren krulde de bal met veel gevoel om de muur richting de korte hoek, maar zag zijn inzet door Romero ten koste van een corner worden gekeerd.

Feyenoord leek door het bemoedigende spel in de eerste helft met een goed gevoel de kleedkamer in te gaan, maar werd bij het scheiden van de markt met een fikse tegenslag geconfronteerd. Brett Holman werkte bij de tweede paal een makkelijk gegeven vrije trap van Stijn Schaars achter Rob van Dijk door de bal via zijn voet binnen te koppen: 1-0.

De Rotterdammers hadden tot dat moment weinig te duchten gehad van de thuisploeg. Slechts halverwege het eerste bedrijf was AZ gevaarlijk geweest. Rob van Dijk kreeg een corner van Schaars niet te pakken, maar zag tot zijn opluchting Héctor Moreno over koppen. Naast de inzetten van Van Haaren zette Feyenoord hier een schot van Georginio Wijnaldum tegenover.

Feyenoord ging in de tweede helft geduldig op zoek naar de gelijkmaker, maar na een uur spelen werd het uitzicht op een goed resultaat alleen maar slechter voor de Rotterdammers. De net ingevallen AZ-aanvaller Graziano Pellè stond volledig vrij bij de tweede paal en kon zodoende op aangeven van Holman simpel de 2-0 tegen de touwen schieten.

De ploeg van Been liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en bleef zoeken naar een doelpunt. Dat kwam er ook nog geen tien minuten na de tweede treffer van AZ. Van Haaren en Bruno Martins Indi zagen hun schot worden geblokt, waarna Castaignos in derde instantie met een woeste volley wel raak schoot: 2-1.

Na de aansluitingstreffer ging Feyenoord op zoek naar de gelijkmaker, maar kwam het in de laatste twintig minuten niet verder dan een door Romero gekeerde volley van Bruins en een schot van invaller Fedor Smolov dat door de Argentijnse doelman eveneens werd gepareerd.

AZ – Feyenoord 2-1

45’ 1-0 Holman