Feyenoord op valreep naast Roda

Feyenoord heeft zondagmiddag tegen Roda JC Kerkrade in de slotfase een dikverdiend punt uit het vuur gesleept. De Rotterdammers creëerden vele kansen, maar keken door een doelpunt van Mads Junker toch lange tijd tegen een 0-1 achterstand aan. Vlak voor tijd zorgde Luc Castaignos voor de bevrijdende gelijkmaker. Ron Vlaar maakte zijn rentree na wekenlang aan de kant te hebben gestaan met een hamstringblessure.

Been koos tegen de Limburgers voor Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelder. Die keuze pakte uitstekend uit, want de jeugdinternational ontpopte zich de eerste helft tot de gevaarlijkste man op het veld. Wijnaldum was continu in beweging en bracht zichzelf meerdere malen in scoringspositie.

Wijnaldum had in Diego Biseswar een prima kompaan, want komend vanaf de rechterflank wist Biseswar zijn jonge ploeggenoot keer op keer te vinden. Na zeven minuten volleerde Wijnaldum de eerste voorzet van de technisch vaardige aanvaller rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Later werd Wijnaldum door Biseswar wederom op maat bediend, maar stuitte zijn inzet op het uitgestoken been van Roda-doelman Przemyslaw Tyton.

De Poolse sluitpost vertolkte een hoofdrol voor de rust, onder meer door in de tiende minuut een snoeiharde kopbal van Vlaar na een vrije trap van Tim de Cler op miraculeuze wijze te keren. Vlak voor rust mocht Tyton van geluk spreken dat scheidsrechter Pieter Vink zijn onbehouwen actie tegen de inkomende Karim El Ahmadi niet bestrafte met een strafschop, want van de bal spelen was in zijn geheel geen sprake.

Feyenoord had in de blessuretijd van de eerste helft nogmaals reden tot klagen, toen Vink een zuiver lijkend doelpunt van Luc Castaignos afkeurde vanwege vermeend buitenspel. De Rotterdammers hadden de treffer goed kunnen gebruiken, want Roda was na 24 minuten spelen uit één van de spaarzame gevaarlijke momenten voor het doel van Rob van Dijk op voorsprong gekomen. Mads Junker liep bij de 0-1 weg uit de rug van André Bahia en kopte bij de tweede paal een voorzet van Anouar Hadouir binnen.

Door die 0-1 tussenstand bleef Feyenoord ook in de tweede helft nadrukkelijk zoeken naar een doelpunt. Eerst waren daar schoten van Bahia en Vlaar, waarna ook Biseswar tweemaal op die manier Tyton probeerde te passeren. De Rotterdammers voerden de druk op het doel van Roda steeds verder op, waar de Limburgers met enkele harde overtredingen onder vandaan probeerden te komen. Ondanks het overwicht moest Feyenoord wel degelijk rekening blijven houden met de gasten, die via de counter gebruik probeerden te maken van de ruimte die de Rotterdammers in de jacht naar een doelpunt moesten laten vallen.

Twintig minuten voor tijd leek Feyenoord uiteindelijk de gelijkmaker te krijgen. Ricky van Haaren schoot uit een vrije trap op de lat, waarna Wijnaldum de rebound binnen dacht te koppen. Zijn inzet werd echter ook nog door de onfortuinlijke Castaignos met het hoofd geraakt, waardoor de bal tot ontsteltenis van Wijnaldum niet in maar op het doel eindigde.

Roda kreeg vervolgens via de invallers Bodor en Rihairo Meulens de kans het duel definitief te beslissen, maar bij beide inzetten sleepte Van Dijk Feyenoord er doorheen. Het waren waardevolle reddingen, want vlak voor tijd poetste Castaignos zijn fout van even daarvoor weg door van dichtbij de dikverdiende gelijkmaker tegen de touwen te schieten.

Feyenoord – Roda JC Kerkrade 1-1
24’ 0-1 Junker
88’ 1-1 Castaignos