Fanshop
Fanshop

Endt: ‘Blankemeijer groot en groots ambassadeur’

Een van de meest indrukwekkende eerbetonen tijdens de crematieplechtigheid van Fred Blankemeijer was de toespraak van Ajax’ teammanager David Endt. Endt, die Feyenoords clubicoon decennialang meemaakte rondom de sportieve ontmoetingen tussen beide teams, noemde Blankemeijer in zijn speech een groot en groots ambassadeur, niet alleen van Feyenoord maar ook van de pure geest van de sport.
Uitgesproken bij de crematie van Fred Blankemeijer
Rotterdam, 13 november 2010.

Bestaat er iets als clubgeest? Wie bepaalt het fenomeen clubcultuur?

Clubgeest is niet een op zichzelf staand iets. Het is een mengeling, een mozaïek van diverse persoonlijkheden. Mensen maken die geest. Mensen bepalen de cultuur door in hun liefde zichzelf te zijn.

Fred Blankemeijer was een enorm stuk van dat mozaïek. Deze reusachtige Feyenoorder leidde zijn leven voor deze prachtige club. En door te zijn wie hij was, binnen deze club, gaf hij, voorbij het te verblindende resultaat op zondag, Feyenoord mede kleur en allure.

In een wereld waar teveel waan en kortzichtigheid sferen bepalen, zijn mannen als Fred goud waard. Zonder op enige wijze afstand te doen van ambitie, van winstwens, van dat gouden spoor van rivaliteit, was hij een formidabel aimabele man. Een groot en groots ambassadeur. Niet alleen van zijn club, van zijn Feyenoord, maar ook van de pure geest van de sport.

Een voorbeeld, zeker in barre tijden, van hoe je met je club, met voetbal om moet gaan.

Humor en respect, een vleugje zelfspot, incasseringsvermogen net zo goed als weten om te gaan met glorie. Wars van enige vooringenomenheid maar wel zelfbewust en trouw aan zijn zaak. Onbegrensde liefde voor zijn rood en wit, met groots respect voor andersdenkenden.

Waar vind je dat nog?

Fred Blankemeijer. Daar vind je het nog.

Deze reusachtige man is niet meer onder ons, maar hij is voor altijd met ons. Hij móet altijd met ons blijven. Als het voorbeeld van de ware geest van sportsmanship, onvoorwaardelijk verbonden aan zijn club.

Fred Blankemeijer, namens Ajax bewijs ik je grote eer.


David Endt