Cabral redt punt voor Feyenoord tegen Heerenveen

Feyenoord heeft zondag een punt uit het vuur gesleept in de wedstrijd tegen sc Heerenveen: 2-2. Jerson Cabral zorgde tien minuten voor tijd voor de verdiende gelijkmaker, nadat Heerenveen in een sterke tweede helft een 1-2 voorsprong had genomen. Luc Castaignos had vroeg in de eerste helft namens Feyenoord de score geopend en daarmee de ruststand bepaald. Diego Biseswar viel kort na rust uit met een blessure.

Hoewel Feyenoord de afgelopen wedstrijden meer dan eens terug kon kijken op prima openingsfases, lukte het de Rotterdammers telkens niet om vroeg de ban te breken en zo vertrouwen te tanken voor het vervolg van het duel. Zondag kwam daar verandering in, toen Luc Castaignos al na ruim tien minuten met zijn tweede doelpunt in twee wedstrijden de score opende. De aanvaller stond op de goede plek, nadat Georginio Wijnaldum uit een steekpass van Tim de Cler op het lichaam van keeper Kevin Stuhr-Ellegaard had geschoten. De rebound viel precies voor de voeten van Castaignos, die hard en zuiver raak schoot.

De attractieve openingsfase die aan het doelpunt vooraf was gegaan, waarbij André Bahia al een kopbal van de doellijn gered had zien worden, was een voorbode voor het vervolg van de eerste helft. Het spel golfde op en neer in De Kuip, waarbij er kansen over en weer te zien waren. Zo kwam Christian Grindheim namens de bezoekers na een kwartier spelen dichtbij een doelpunt met een kopbal die net over ging, terwijl Diego Biseswar een kwartier later aan de andere kant van het veld een teen te kort kwam om uit een prima steekpass van Castaignos te scoren.

Feyenoord had in grote delen van de eerste helft het heft in handen, maar Heerenveen bleef constant loeren op een foutje achterin bij de Rotterdammers. Viktor Elm wist op die manier halverwege de eerste helft al bijna te profiteren van onnodig balverlies van Ron Vlaar, terwijl aan de gelijkmaker kort na rust eveneens een defensieve fout vooraf ging.

Hoewel er in de eerste helft nauwelijks een vuiltje aan de lucht was geweest voor Feyenoord, leverde de eerste kans na rust van de bezoekers direct een doelpunt op. Stefan de Vrij liet zich voor het doel aftroeven door Mika Vayrynen, na een voorzet vanaf de rechterkant van Oussama Aissadi. De Finse middenvelder kon vervolgens van dichtbij simpel de gelijkmaker binnentikken.

Die treffer vormde het startschot voor een moeizame fase voor Feyenoord, dat bovendien tegelijkertijd met de Friese tegentreffer een extra tegenslag te verwerken kreeg met het geblesseerd uitvallen van Diego Biseswar. Viktor Elm zorgde daarbij kort na de 1-1 voor een eerste waarschuwingsschot, dat fraai gered werd door Rob van Dijk. Een kwartier voor tijd had de Zweed meer succes, toen de verdediging van Feyenoord uit elkaar werd gespeeld via een fraaie crosspass vanaf de rechterflank. De bal eindigde bij Vayrynen, die vanaf de linkerkant van het veld de vrijstaande Elm vond, die vrij binnen kon schieten.

De Friezen konden niet lang genieten van de voorsprong, want vijf minuten later zorgde invaller Jerson Cabral voor Feyenoords tweede doelpunt van de avond. Zijn treffer kwam letterlijk uit de lucht vallen, want een schot vanaf de punt van het zestienmetergebied viel via het been van een tegenstander met een boog over de Friese keeper. Ruben Schaken, een andere invaller aan de kant van Feyenoord, schoot in de slotminuut het winnende doelpunt binnen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens een lichte overtreding die aan zijn actie vooraf ging.

Feyenoord – sc Heerenveen 2-2