Fanshop
Fanshop

Beloften stoten Jong Ajax uit beker

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond ten koste van Jong Ajax de kwartfinale van het bekertoernooi voor beloftenelftallen bereikt. De Rotterdammers waren op Woudestein met 3-1 te sterk voor de Amsterdammers. Jerson Anes Ribeiro en Kamohelo Mokotjo zorgden in de openingsfase voor een 2-0 voorsprong, waarna Rodney Sneijder in de loop van de eerste helft uit een strafschop iets terugdeed. Andréa Fileccia tekende in de slotfase voor de 3-1. Eerder dit seizoen won de ploeg van trainer André Hoekstra in competitieverband met dezelfde cijfers van Jong Ajax.
Na een aftastend begin van beide kanten was het de thuisploeg die na een kwartier spleen de leiding nam. Ribeiro mocht op de rand van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije schop en bewees eens te meer over een uitstekende trap te beschikken. De aanvoerder draaide de bal met veel snelheid om de muur richting de benedenhoek, waarna Ajax-doelman Jeroen Verhoeven er nog slechts zijn vingers tegenaan wist te krijgen.

Vijf minuten later was de Ajacied wederom gezien, toen de thuisploeg voor het hoogtepunt van de wedstrijd zorgde. Adil Auassar kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied teruggelegd en behield vervolgens het overzicht. In plaats van zelf uit te halen gaf de middenvelder met veel gevoel een pass op de vanaf rechts instormende Mokotjo. De Zuid-Afrikaan werd op maat bediend en nam de bal vanuit de lucht en in de loop ineens op de pantoffel: 2-0.Het had weinig gescheeld of Jong Feyenoord/Excelsior was een paar minuten later zelfs op 3-0 gekomen, ware het niet dat Roland Bergkamp bij de tweede paal een scherpe, lage voorzet van Ruben Schaken niet achter Verhoeven wist te krijgen.

Jong Ajax stelde weinig tegenover de Rotterdamse dadendrang, maar kreeg toch nog voor de rust de aansluitingstreffer. Rodney Sneijder schoot in de 38ste minuut een strafschop achter Darley. De penalty werd door scheidsrechter Lindhout makkelijk gegeven, nadat Bruno Martins Indi de door Darko Bodul opgewipte bal ongelukkig tegen zijn arm had gekregen. Darley behoedde op slag van rust de Rotterdammers voor nog een tegentreffer, door zich voor de voor hem opgedoken Lorenzo Burnet te werpen.In de tweede helft daalde het niveau op Woudestein aanzienlijk. Het meeste balbezit was voor Jong Ajax, maar echt verontrustend werd het nooit voor de thuisploeg. Doordat de gasten op zoek gingen naar een gelijke stand en daarmee een verlenging probeerden af te dwingen, kwam er ruimte voor de Rotterdammers in de omschakeling.In de slotfase werd het duel ook uit een counter beslist. Schaken ging op de rechterflank de diepte in en bediende vanaf de achterlijn Fileccia op maat. De aanvaller, die in de competitie ook al twee keer scoorde tegen de Amsterdammers, kwam goed voor zijn directe tegenstander en schoot van dichtbij de 3-1 eindstand op het scorebord.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong Ajax 3-1

Scoreverloop:
14’ 1-0 Ribeiro
19’ 2-0 Mokotjo
38’ 2-1 Sneijder (strafschop)
81’ 3-1 Fileccia

Opstellingen:
Jong Feyenoord/Excelsior:
Darley; Eekman, Ribeiro, Martins Indi, Waisapy; Mokotjo, Isoufi (38’ Fileccia), Auassar; Schaken, Bergkamp (90’ Morais) en Vincken (46’ Mossaoui).
Jong Ajax: Verhoeven; Van Rhijn, Van der Meulen, Atouba, Burnet (67’ Lukoki); Bonevacia, Donald, Sneijder; Sno (67’ Suk), Bodul en Özbiliz.