Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Sparta en Feyenoord herstellen ‘Zilveren Bal’ in ere

Sparta en Feyenoord herstellen een oude Rotterdamse traditie in ere: de strijd om de Zilveren Bal. Op 5 januari 2011 treffen de twee clubs elkaar voor een vriendschappelijk duel op Het Kasteel. De opbrengst van het duel komt grotendeels ten goede aan de jeugdopleidingen van Feyenoord en Sparta. Informatie over kaartverkoop volgt zo spoedig mogelijk via de websites van beide Rotterdamse clubs.

‘In de vele gesprekken die je voert met supporters van Sparta komt vaak de Zilveren Bal naar voren als onderwerp. Daarom zijn we blij dat met het initiatief om dit weer op te pakken en daarmee de jeugdopleiding van Sparta kunnen ondersteunen. Het zou heel mooi zijn als we dit weer een jaarlijkse traditie kunnen laten worden,’ aldus Peter Bonthuis namens Sparta Rotterdam.

‘We hopen hiermee een prachtige traditie in ere te herstellen’, voegt Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord toe. ‘De winterstop is vanaf dit seizoen weer wat langer dan de afgelopen seizoenen gebruikelijk was, dus we kunnen ons voorstellen dat supporters van beide clubs na de feestdagen wel weer toe zijn aan een echt Rotterdams onderonsje.’

ZILVEREN BAL, OUDE TRADITIE WORDT IN ERE HERSTELD

Historie
Het toernooi om de “Zilveren Bal” was in het verleden een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het amateurvoetbal. Sparta heeftin de historie van de “Zilveren Bal” altijd een belangrijke rol gespeeld. Die Spartanen, de heren Jac Musly, Joh.J.Meijer en C.W. van Hasselt waren de mannen die de oprichting van de Zilveren Voetbal-commissie verzorgden. Voor aanvang van de competitie werd 3 weekenden lang voor de eerste klassers en de kampioenen van de tweede klasse het toernooi om de “Zilveren Bal” gespeeld.Van 1901 tot 1956 werd het toernooi gespeeld op de Sparta-accommodatie, met uitzondering van de jaren 1907 toen werd uitgeweken naar Haarlem en in 1909 toen vanwege cholera-gevallen
in Rotterdam moest worden uitgeweken naar Den Haag.

Sparta Rotterdam was zestien maal finalist van dit prestigieuze evenement en won acht maal, in de jaren 1910, 1913, 1923, 1925, 1929, 1934, 1935 en 1951.

Feyenoord speelde elf finales en won eveneens acht maal, in de jaren 1926, 1928, 1930, 1933, 1937, 1939, 1942 en 1948.

Sparta en Rotterdam speelden tweemaal in de finale tegen elkaar.
Uitslagen: 1930 Sparta-Feyenoord 0-2 en 1937 Sparta-Feyenoord 1-3.

Wedstrijd om de “Zilveren Bal”
De strijd om de “Zilveren Bal” zal worden opgepakt met een wedstrijd
tussen de beide 8-voudige Rotterdamse winnaars van de “Zilveren Bal”
Sparta en Feyenoord op Het Kasteel in Spangen op woensdag
5 januari 2011 om 19.30 uur

Jeugdopleidingen van Sparta en Feyenoord
Rotterdam staat bekend om het opleiden van voetbaltalent. De Jeugdopleiding van Sparta is de laatste drie jaar genomineerd voor de beste opleiding van Nederland en won deze prijs in 2009. Feyenoord won deze prijs “de Rinus Michels-award” het afgelopen jaar. De opbrengst van deze wedstrijd om de ‘Zilveren Bal’ zal ten goede komen aan de jeugdopleidingen van Sparta en Feyenoord.

Kaartverkoop
De toegangsprijzen voor de wedstrijd om de ‘Zilveren Bal’ zijn als volgt:

Denis Neville-tribune € 10,00
Bok de Korver-tribune € 10,00
Kasteeltribune € 15,00
Tonny van Ede-tribune € 20,00
Business-seats € 40,00

Seizoenkaarten zijn voor deze wedstrijd niet geldig. Meer specifieke details over de kaartverkoop volgt binnenkort via de websites van Sparta Rotterdam en Feyenoord.