Fanshop
Fanshop

Feyenoord en RTV Rijnmond voor de rechter

Feyenoord spant een kort geding aan tegen RTV Rijnmond. De Stadionclub ziet zich hiertoe genoodzaakt, omdat de regionale zender op de radio live flitsen van de wedstrijden blijft uitzenden terwijl de exclusieve rechten om dit te mogen doen vanaf eind september 2010 zijn vergeven aan Megastad FM.
Feyenoord geeft aan het zeer te betreuren dat de nu aangekondigde gang naar de rechter noodzakelijk is geworden. Volgens de Rotterdamse voetbalclub is op alle manieren en met een enorme dosis geduld juist geprobeerd dit te voorkomen en, ook binnen veranderde omstandigheden, een goede en coöperatieve relatie te behouden.
 
In de ogen van Feyenoord is er sprake van een rare gang van zaken. Dit aangezien het voor alle partijen duidelijk is - en ook door Rijnmond is bevestigd - dat de regionale zender weet dat ze de wedstrijden sinds medio september niet meer mag verslaan op de wijze zoals zij dit nog steeds doet. Dat wil zeggen door middel van beschrijvingen van het spelverloop waardoor een beeld van de wedstrijd en de daarbij horende spanning wordt overgebracht. De club kan dit niet toestaan omdat het Megastad FM contractueel dezelfde exclusiviteit heeft beloofd die Rijnmond ook jarenlang van Feyenoord kreeg en die ook door Feyenoord voor RTV Rijnmond bewaakt werd toen deze zender nog de radiopartner van Feyenoord was. Algemeen Directeur Eric Gudde: ‘Feyenoord zou zich op dit moment liever met andere zaken bezighouden en vandaar dat we veel gesprekken hebben gevoerd en bemiddelingspogingen hebben ondernomen om een rechtszaak te voorkomen, maar dit nog langer toestaan is simpelweg geen optie.’
 
De Eredivisie CV steunt Feyenoord in deze zaak. ‘Als deze wijze van radioverslaggeving door RTV Rijnmond zou worden toegestaan, komt de exploitatie van de zogeheten radiorechten voor alle clubs in gevaar’, aldus Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie.
 
Feyenoord verwacht en hoopt dat RTV Rijnmond naar aanleiding van een oordeel van de rechter zich snel zal gaan gedragen zoals ook alle andere radiozenders dat doen die geen (exclusieve) rechtenhouder zijn van een voetbalclub. ‘Daarna kunnen we de verhoudingen wat ons betreft snel weer normaliseren, want het is voor iedereen natuurlijk een slechte zaak dat twee in de regio belangrijke instituten als RTV Rijnmond en Feyenoord elkaar voor de rechter moeten treffen’, aldus Gudde.