Feyenoord/Excelsior onder 16 na strafschoppen uit bekertoernooi

Feyenoord/Excelsior onder 16 is donderdagavond op Varkenoord uitgeschakeld in de achtste finale van het bekertoernooi voor B-junioren. Ajax B2 was na strafschoppen te sterk voor de ploeg van trainer Gaston Taument. Na de reguliere speeltijd hadden beide ploegen twee keer gescoord. De Rotterdammers kregen met name in de tweede helft grote kansen om de wedstrijd te beslissen, maar wisten deze niet te benutten.

Het elftal van Taument ging bij rust met een 1-2 achterstand de kleedkamer in en mocht daar niet eens over klagen. Ajax was in de eerste helft de betere ploeg en stond binnen een half uur al met 2-0 voor. Beide doelpunten werden ingeleid door balverlies van Feyenoord/Excelsior, waarna de bezoekers via razendsnelle counters konden scoren. Op slag van rust maakte de thuisploeg uit het niets de aansluitingstreffer, die op naam kwam van Patrick Lopes Martins de Veiga. Hij lobte de bal na een prima steekpass fraai over de keeper.

'We hadden de eerste helft geen grip op de tegenstander', vertelde Taument achteraf. 'We gaven Ajax de ruimte en dan word je weggespeeld. We hielden de bal ook niet in de ploeg en kwamen steeds te laat in de duels. In de rust heb ik de spelers verteld dat ze vanuit hun eigen man moesten gaan spelen en van hun eigen kwaliteiten uit moesten gaan.'

De tweede helft zag Taument een heel ander Feyenoord, dat kort na rust op 2-2 kwam via een door Sven van Beek benutte strafschop. Na de gelijkmaker kregen de Rotterdammers, die het initiatief in de wedstrijd na rust naar zich toetrokken, tot het laatste fluitsignaal nog drie honderd procent kansen, maar deze werden niet benut. Strafschoppen moesten hierop uitkomst brengen en Ajax was in deze serie net iets gelukkiger dan Feyenoord: 4-5.

'Het is jammer dat we op die manier alsnog verloren hebben, maar ik heb mijn ploeg een compliment gegeven voor de wijze waarop we de tweede helft hebben gespeeld', zei Taument. 'We hadden deze wedstrijd binnen tachtig minuten moeten beslissen, maar toch ben ik al met al redelijk tevreden over hoe we na de eerste helft terug zijn gekomen.'

Feyenoord/Excelsior onder 16 - Ajax B2 2-2 (Ajax w.n.s.)
10' 0-1
26' 0-2
35' 1-2 Lopes Martins de Veiga
45' 2-2 Van Beek (strafschop)

Opstelling Feyenoord/Excelsior onder 16: Jharie; Cabral, Dekker (65' Korporaal), Van Beek, Gomez Nieto; Kassels, Knoester (61' Karsdorp), Driebergen; Thenu (59' Geyah Darjij), Olijfveld en Lopes Martins de Veiga.