Getergd Feyenoord boekt kostbare zege

Feyenoord weet weer wat winnen is. De ploeg van trainer Mario Been boekte zondag in De Kuip een uiterst kostbare 2-1 zege op ADO Den Haag. De Rotterdammers kwamen kort na rust op achterstand door een doelpunt van Dmittri Bulykin, maar herstelden zich in de tweede helft prima. Achtereenvolgens een eigen doelpunt van Aleksandar Radosavljevic en een intikker van Luc Castaignos brachten Feyenoord uiteindelijk de drie dure punten.

Mario Been had voorafgaand aan de wedstrijd tegen ADO aangekondigd dat Feyenoord de aanval zou kiezen en gaf als gevolg daarvan Jerson Cabral een basisplaats. De jonge linksbuiten greep de kans die hij kreeg met beide handen aan, want hij ontpopte zich tot de gevaarlijkste Feyenoorder.

Cabral was bij vrijwel elke kans die de thuisploeg kreeg betrokken en kwam halverwege de eerste helft het dichtst bij een Rotterdamse treffer, toen hij een afstandschot op de paal zag eindigen. Een minuut eerder had de linksbuiten Georginio Wijnaldum bereikt voor het doel, maar de middenvelder raakte de bal niet goed en schoot naast.

Het waren de eerste mogelijkheden van Feyenoord voor rust, want in de openingsfase waren de bezoekers de gevaarlijkste ploeg op het veld. In de matte eerste twintig minuten kreeg ADO twee grote kansen om op voorsprong te komen, maar het ontbrak de bezoekers aan scherpte in de afwerking. Na acht minuten had Aleksandar Radosavljevic de 0-1 op zijn schoen, toen hij uit de rug van Wijnaldum ontsnapte, maar de middenvelder zag zijn schot gered worden door een schitterende reflex van Van Dijk. Vijf minuten eerder had de middenvelder van dichtbij uit de draai net voorlangs geschoten.

ADO wist in het vervolg van de eerste helft nauwelijks nog gevaarlijk te worden, maar ging desondanks met een voorsprong de rust in. Op een voor Feyenoord hoogst ongelukkig moment maakte Bulykin zijn status van goalgetter waar en prikte de 0-1 binnen. In de blessuretijd van de eerste helft werd de aanvaller vrijgespeeld door Frantisek Kubik, die zijn steekpass gemist zag worden door de inglijdende Ron Vlaar, waarna Bulykin met een slim stiftje Van Dijk passeerde.

Feyenoord reageerde na rust op de enige juiste manier. In plaats van aangeslagen uit de kleedkamer te komen, gingen de Rotterdammers direct vanaf de aftrap met bravoure op zoek naar de gelijkmaker en al binnen een minuut na rust stond die op het scorebord. Jerson Cabral draaide een hoekschop gevaarlijk richting het doel van keeper Gino Coutinho, waarna Radosavljevic de bal bij de eerste paal in eigen doel kopte.

Daarmee was de honger van Feyenoord naar doelpunten allerminst gestild. Been kondigde voorafgaand aan het duel in De Kuip al aan dat zijn ploeg alleen gebaat was bij winst en de Rotterdammers zetten die woorden na de gelijkmaker om in daden. Het resultaat was dat binnen een kwartier na rust de stand volledig was omgebogen, nadat Luc Castaignos de 2-1 op het scorebord had gezet.

De aanvaller hoefde alleen nog binnen te tikken, nadat Karim El Ahmadi was doorgedrongen in het strafschopgebied van de bezoekers en vanaf de achterlijn de spits voor het doel bereikte.

ADO deelde in de slotfase nog één plaagstoot uit, toen Kubik met een schuiver Van Dijk passeerde, maar de bal naast zag rollen. Feyenoord kwam verder niet meer in de problemen en kwam een kwartier voor tijd via een afstandschot met veel effect van Biseswar dat werd gered door de doelman zelfs nog het dichtst bij een treffer. De uiteindelijke zege – de vierde van het seizoen en de eerste sinds 27 oktober van dit jaar – werd na het laatste fluitsignaal met een grote zucht van opluchting ontvangen, zowel bij de spelers als bij het legioen.

Feyenoord – ADO Den Haag 2-1

45’ 0-1 Bulykin
46’ 1-1 Radosavljevic (e.d.)
59’ 2-1 Castaignos

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Biseswar, Bahia, El Ahmadi (Feyenoord), Kum, Verhoek, Derijck (ADO Den Haag)