Vlaar: ‘Een enorme opluchting’

Ron Vlaar kon zich wel voor zijn hoofd slaan, toen hij tegen ADO Den Haag op slag van rust mis zat bij een lage voorzet van Frantisek Kubik. Feyenoords aanvoerder speelde in gedachten de bal al weg, maar de realiteit was dat Dmitri Bulykin in zijn rug het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam. ‘In mijn hoofd verwerkte ik die bal al, zonder dat ik hem onder controle had’, zei Vlaar. ‘Ongelofelijk dat dat gebeurt. Ik kon wel door de grond zakken, maar moest verder.’
Datzelfde gold voor heel het elftal, waarvoor de 0-1 op een uiterst ongelegen moment kwam, zo vlak voor rust. ‘Zeker omdat dat doelpunt onnodig was’, zei Vlaar. ‘Het was een enorme domper en die kunnen wij helemaal niet gebruiken. In de rust hamerde de trainer erop dat we fel moesten beginnen aan de tweede helft. Een goede start was belangrijk.’

Feyenoord kreeg die goede start, want al na één minuut in de tweede helft stond na een corner van Jerson Cabral de 1-1 op het scorebord, door een eigen doelpunt van Aleksander Radosavljevic. ‘Ik ben ontzettend trots op hoe heel de ploeg de wedstrijd heeft weten om te draaien’, zei Vlaar. ‘Ik heb de jongens daarvoor bedankt, want ik had er niet aan moeten denken dat die 1-0 van Bulykin uiteindelijk bepalend was geweest.’

Waar Feyenoord na de rust wel goed uit de startblokken kwam, deden de Rotterdammers het het eerste kwartier van de eerste helft een stuk minder goed. ADO Den Haag kreeg meerdere grote kansen, terwijl de thuisploeg geen moment een vuist kon maken. Dit terwijl trainer Mario Been in de aanloop naar het duel met de Hagenaars juist had ingezet op een furieuze start. ‘Vlak voor de wedstrijd hebben we het belang van een felle start zelfs nog eens herhaald’, zei Vlaar. ‘Maar daar kwam niets van terecht. Ik denk dat dat met de onzekerheid in de ploeg heeft te maken. We komen een aantal keer goed weg en hebben aan Rob van Dijk te danken dat we niet op achterstand kwamen.’

Dat de start in De Kuip even anders liep dan gepland, bracht de thuisploeg uiteindelijk niet van de wijs. ‘We hebben onze kop niet laten hangen’, zei Vlaar. ‘Je mag ook niet opgeven, want dan weet je zeker dat je de wedstrijd niet naar je toe zal trekken. Nu kropen we na een kwartier uit onze schulp en werden we zelf ook gevaarlijk. ADO heeft kansen gehad, maar eindelijk hadden we vandaag het geluk eens aan onze zijde.’

De overwinning kwam uiteindelijk in de tweede helft tot stand. Gezien de moeilijke maanden die de Rotterdammers achter de rug hebben, was de blijdschap na afloop niet vreemd. ‘Dit is een enorme opluchting’, zei Vlaar. ‘We hebben keihard gestreden en zijn daarvoor beloond. Dat geeft een fantastisch gevoel. We mogen nu even genieten van het moment. Vanaf woensdag gaan we toewerken naar de wedstrijd tegen Willem II. We zijn niet in de positie om verder te kijken. Het is in deze fase van wedstrijd naar wedstrijd werken.’