Been: ‘Drie punten zorgen voor zelfvertrouwen’

Opgelucht vielen spelers en stafleden elkaar zondag in de kleedkamer in de armen, nadat de 2-1 zege op ADO Den Haag een feit was. Voor het eerst sinds 27 oktober van dit jaar pakte Feyenoord weer eens drie punten en die waren meer dan welkom voor de Rotterdammers. ‘Je kunt elke week blijven praten met de jongens, maar uiteindelijk zorgen alleen drie punten voor veel zelfvertrouwen’, vertelde Mario Been na afloop. ‘Deze ploeg heeft dat nodig.’
Been zag zijn ploeg niet goed uit de startblokken komen tegen ADO Den Haag. In het eerste kwartier speelde Feyenoord zonder veel zelfvertrouwen en mocht het van geluk spreken dat de bezoekers niet op voorsprong kwamen. ‘In die fase kwamen we gelukkig weg, maar daarna hebben we het aardig opgepakt’, stelde de trainer. ‘We hadden alleen het vizier tot de rust niet op scherp.’

Feyenoord kreeg in de slotminuut van de eerste helft een forse dreun te verwerken, in de vorm van de openingstreffer van Dmitri Bulykin. ‘Je kunt je voorstellen hoe de sfeer daarna bij ons was in de rust’, zei Been. ‘We hebben de jongens verteld dat ze in de tweede helft alle ballast van hun rug moesten gooien en gewoon moesten gaan voetballen en de benodigde strijd aan de dag moesten leggen.’

De boodschap van Been werd uitstekend opgepikt door zijn elftal, dat een minuut na rust een steuntje in de rug kreeg door een eigen doelpunt van ADO Den Haag. ‘Daarna ging het publiek achter de ploeg staan en maakten wij een heel goede fase mee’, vertelde Been. ‘Daarin kwamen we verdiend op 2-1 en hadden we ook de 3-1 moeten maken. Dat lukte niet, waardoor we ongelooflijk blij waren toen de scheidsrechter uiteindelijk affloot.’

De zege op ADO zorgt ervoor dat Feyenoord volgende week met veel vertrouwen af kan reizen naar Willem II, de hekkensluiter in de eredivisie. ‘Als we daar dezelfde strijd leveren als vandaag, hebben wij voldoende kwaliteit om daar te winnen’, besloot Been. ‘Als we na vandaag ook van Willem II winnen, ziet de wereld er weer heel anders uit voor ons.’