Fanshop
Fanshop

Been: ‘We gaan uit van eigen kracht tegen Willem II’

De overwinning van afgelopen zondag op ADO Den Haag heeft Feyenoord goed gedaan. Het binnenhalen van de drie punten werkte heel de week door in Rotterdam-Zuid, waar de ploeg van trainer Mario Been in ontspannen sfeer toewerkte naar de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Willem II. ‘De afgelopen dagen zag ik weer lachende gezichten en positivisme binnen de groep’, zei Been vrijdagmiddag. ‘Mocht het ons lukken de komende wedstrijden ook te winnen, ziet het er voor de winterstop opeens heel anders uit.’
De zege op ADO Den Haag bracht enige rust terug binnen de selectie van de Rotterdammers. Een volgende overwinning op Willem II zal de ploeg verder in rustiger vaarwater brengen, verwacht Been. ‘Je zal zien dat het dan voor de jongens ook een stuk makkelijker wordt om te voetballen.’ Ten opzichte van de basisopstelling tegen de Hagenaars voert Been één wijziging door in Tilburg. Bruno Martins Indi vervangt in het hart van de defensie de geschorste André Bahia.

Feyenoord gaat in het Koning Willem II Stadion op zoek naar de eerste uitoverwinning van het seizoen. Ondanks de vooralsnog uitgebleven zege op vreemde bodem, gaan de Rotterdammers in Tilburg uit van eigen kracht. ‘Wij moeten altijd van onszelf uitgaan’, zei Been. ‘De kans is groot dat wij veel in balbezit zullen zijn. We moeten oppassen dat we dan niet met te veel spelers voor de bal komen, want dan ligt het gevaar voor een snelle counter op de loer. Willem II heeft met Rigters en Sheotahul veel snelheid voorin. Wij moeten ons daartegen wapenen door bij balverlies zo snel mogelijk druk te zetten.’

Met Willem II treft Feyenoord de hekkensluiter van de eredivisie. De Tilburgers wachten na zestien speelronden nog altijd op de eerste overwinning. ‘De druk bij Willem II is hoog, ze zullen knokken tot de laatste minuut’, zei Been. ‘Het gevaar voor onderschatting ligt bij ons op de loer, maar wij zijn helemaal niet in de positie om Willem II te onderschatten. Aan de andere kant moeten we ze ook niet overschatten. Willem II staat niet voor niets op de positie waarop het nu staat. Wij gaan maar met één doel naar Tilburg en dat is het pakken van de drie punten.’

DE TEGENSTANDER

De eredivisie is bijna halverwege, maar in Tilburg wachten de supporters van Willem II nog altijd op de eerste overwinning van hun helden. De forse tegenwind krijgt vooralsnog geen vat op de afgelopen zomer aangestelde trainer Gert Heerkes. De oefenmeester blijft een vast vertouwen houden in de goede afloop voor de Tilburgers.

Dat Willem II een moeilijk seizoen tegemoet ging, stond eigenlijk voor aanvang al vast. Met onder meer Michael Aerts en Said Boutahar leverde de Tilburgse club deze zomer voor het zoveelste jaar op rij kwaliteit in, maar hoewel fors in aantal kunnen de vervangers van de vertrokken spelers de leemte vooralsnog niet opvullen.

Zeker het vertrek van Aerts doet zich voelen. De ervaren doelman was vorig seizoen als aanvoerder bij de Tilburgers een zekerheid onder de lat, maar voor zijn opvolgers Niki Mäenpää en Davino Verhulst is het dit seizoen stuivertje wisselen op doel. Eerstgenoemde startte het seizoen als eerste keeper, maar moest na een fors aantal tegentreffers het veld ruimen. Zijn vervanger Verhulst overtuigde evenmin, waarna Mäenpää een tweede kans kreeg.

Niet helemaal zonder resultaat, want wie naar de kille cijfers kijkt ziet dat de defensie van de Tilburgers de laatste twee weken flink aan zekerheid heeft gewonnen. Zowel tegen De Graafschap als tegen Excelsior werd er nog maar één tegentreffer toegestaan. Veel schoot Willem II hier echter niet mee op, want de twee duels met directe concurrenten in de strijd tegen degradatie leverden slechts één punt op, waardoor de Tilburgers nog altijd wachten op de eerste overwinning.

Willem II – Feyenoord

Zondag 5 december om 12.30 uur in het Koning Willem II Stadion te Tilburg

Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
:
Willem II: Mäenpää; Livramento, Biemans, Swinkels, Lampi; Vossebelt, Van der Heijden, Pereira; Sheotahul, Rigters en Van Zaanen.
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, De Cler; Mokotjo, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar, Castaignos en Cabral.

STATISTIEKEN

UIT
13/09/2009 Willem II - Feyenoord 2-3
19/10/2008 Willem II - Feyenoord 1-0
13/04/2008 Willem II - Feyenoord 3-1
12/11/2006 Willem II - Feyenoord 3-5
30/10/2005 Willem II - Feyenoord 1-3

THUIS
19/12/2009 Feyenoord - Willem II 1-0
24/01/2009 Feyenoord - Willem II 1-1
01/09/2007 Feyenoord - Willem II 2-0
18/03/2007 Feyenoord - Willem II 0-0
29/12/2005 Feyenoord - Willem II 6-1