Feyenoord geeft zege in slotfase uit handen in Tilburg

Feyenoord heeft zondagmiddag het uitduel met Willem II met 1-1 gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Mario Been leek lange tijd de eerste uitoverwinning van het seizoen te gaan boeken, maar liep in de slotfase door een eigen doelpunt van Ricky van Haaren tegen de gelijkmaker aan. De Rotterdammers hadden op dat moment de wedstrijd allang beslist moeten hebben, maar ondanks meerdere uitgespeelde kansen wist alleen Kelvin Leerdam het net te vinden in het Koning Willem II Stadion. Bruno Martins Indi verving in het hart van de defensie de geschorste André Bahia. Kamohelo Mokotjo viel kort na de rust geblesseerd uit.

De wedstrijd was vijf minuten oud, toen Feyenoord de eerste levensgrote kans van de middag kreeg. Diego Biseswar speelde vanaf de rechterkant van het veld in op Jerson Cabral, die binnen het zestienmetergebied vrij aan mocht leggen. Het schot van de jeugdinternational eindigde via een Tilburgs been net naast de verkeerde kant van de paal.

Feyenoord speelde de eerste helft niet groots in Tilburg, maar was wel de enige ploeg die aanspraak mocht maken op een doelpunt. Dat kwam er ook in de 37ste minuut via Leerdam. Biseswar draaide vanaf de linkerflank een vrije trap scherp richting het doel van Niki Mäenpää. De Willem II-doelman was gezien toen Leerdam de bal van dichtbij beroerde: 0-1.

Kort na het openingsdoelpunt leek Luc Castaignos na een dieptepass van wederom Biseswar het duel al vroeg te beslissen, maar zijn inzet werd door Mäenpää met zijn hand gekeerd. Scheidsrechter Ruud Bossen zag hierbij over het hoofd dat de doelman dit buiten het zestienmetergebied deed en dus eigenlijk met een rode kaart van het veld had moeten worden gezonden.

Het geblesseerd uitvallen van Mokotjo kort na de rust was een flinke tegenvaller voor Feyenoord, maar de Rotterdammers lieten zich hier niet door uit het veld slaan. Integendeel zelfs, want na een uur spelen creëerde de ploeg van Been twee dotten van kansen. Eerst ranselde Mäenpää een inzet van Castaignos – na terugleggen van Cabral – ternauwernood uit zijn doel. Een minuut later was Castaignos de aangever op Cabral, maar de linkerspits raakte de bal in kansrijke positie verkeerd.

Willem II – dat er lange tijd slechts een schot van Andreas Lasnik tegenoverstelde – ging met name vanaf halverwege de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar een gelijkmaker. De thuisploeg verdedigde achterin man tegen man en drong Feyenoord zeker in de slotfase ver terug. De Rotterdammers hielden verdedigend stand, maar liepen desondanks tegen een tegendoelpunt aan. De ongelukkige Ricky van Haaren kopte een vrije trap van Lasnik achter Feyenoord-keeper Rob van Dijk.

Gezien de kansenverhoudingen had Feyenoord op dat moment eigenlijk allang verder afstand genomen moeten hebben van de Tilburgers. Zo had Cabral na ruim zeventig minuten nog vrij in mogen koppen, maar was zijn kopbal een prooi voor Mäenpää.

Feyenoord was in de allerlaatste minuut alsnog dicht bij de eerste uitoverwinning van het seizoen, toen Georginio Wijnaldum na een corner van dichtbij het doel van Mäenpää onder vuur nam. De doelman had ditmaal geen passend antwoord, maar kreeg op de doellijn assistentie van Marlon Pereira.

Willem II – Feyenoord 1-1

37’ 0-1 Leerdam
85’ 1-1 Van Haaren (eigen doelpunt)

Scheidsrechter: Bossen

Geel: Biemans, Gravenbeek (beiden Willem II), Mokotjo, El Ahmadi, Biseswar (allen Feyenoord)

Willem II: Mäenpää; Gravenbeek, Biemans (74’ Waalkens), Swinkels, Lampi; Pereira, Lasnik, Van der Heijden, Levchenko (46’ Vossebelt); Sheotahul en Rigters (73’ Hutten).
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, De Cler; Mokotjo (55’ Auassar), Wijnaldum, El Ahmadi (46’ Van Haaren); Biseswar (81’ Bruins), Castaignos en Cabral.