Fanshop
Fanshop

Treffer Castaignos volstaat voor zege op Excelsior

Feyenoord heeft zondag met een overwinning op Excelsior verder afstand genomen van de onderste regionen van de ranglijst. Een doelpunt van Luc Castaignos halverwege de eerste helft volstond voor de zege: 1-0. Met de overwinning nam Feyenoord revanche voor de 3-2 nederlaag die de ploeg eerder dit seizoen leed op Woudestein.

De belangen die op het spel stonden in De Kuip waren bovengemiddeld groot. Niet alleen zou de winnaar van de middag wat meer lucht krijgen op de ranglijst, maar bovendien betekende het duel een broederstrijd tussen twee elftallen waarin de meeste spelers goede bekenden van elkaar waren.Beide ploegen beseften zich wat er op het spel stond, want zowel Feyenoord als Excelsior voetbalde de eerste helft nerveus, maar met veel strijd. Het leverde een wedstrijd op waarin het spel op en neer golfde, maar waarin weinig uitgespeelde aanvallen te zien waren. Tot aan de openingstreffer hadden alleen Luc Castaignos en Georginio Wijnaldum via schoten van afstand voor enig gevaar gezorgd, maar zonder succes.

Bij de eerste vloeiende aanval van de wedstrijd, halverwege de eerste helft, was het desondanks direct raak. Kelvin Leerdam vond daarbij Diego Biseswar op het middenveld, die op zijn beurt met een slimme steekpass Castaignos in stelling bracht. De spits kon daardoor vrij op doelman Cees Paauwe af en schoot koelbloedig zijn zesde doelpunt van het seizoen binnen.Daarmee kwam er iets meer rust in het spel van Feyenoord, al bleef de ploeg evenals in de openingsfase bij vlagen te slordig en te gehaast spelen. Van Excelsior kon hetzelfde gezegd worden, waarbij de bezoekers in aanvallend opzicht bovendien nauwelijks een vuist konden maken. Het enige wapenfeit van de bezoekers tot de rust was een schuiver van middenvelder Jordy Clasie, die naast rolde.Het spelbeeld bleef na rust vrijwel ongewijzigd, waarbij slechts af en toe een opleving was te zien. Zo zorgde Castaignos na een uur spelen voor een hoogstandje, door met een knappe pass vanaf het middenveld Jerson Cabral uit het niets vrij voor de keeper te zetten. De rappe aanvaller schoot de bal echter te zacht in om doelman Paauwe te verontrusten.In het laatste halfuur was het voor Feyenoord vooral zaak om de voorsprong te behouden en de drie dure punten over de streep te trekken. Dat ging de thuisploeg goed af, want Excelsior kwam nauwelijks nog in de buurt van het doel van Rob van Dijk. Tien minuten voor tijd kwam alleen Ronald Bergkamp nog dicht in de buurt van een treffer, toen Van Dijk een voorzet van invaller Nayib Lagouireh niet onder controle kreeg. De rebound was niet aan Bergkamp besteed, hij schoot over. In de slotminuut hield Van Dijk zijn ploeg op de been, door een kopbal van Miquel Nelom fraai uit de lucht te plukken.

Tegen die tijd had Feyenoord de entree van Jhonny van de Beukering al achter de rug. De spits kwam ruim twintig minuten voor tijd in het veld en werd bij zijn debuut met een luid applaus ontvangen door het legioen.Feyenoord – Excelsior 1-0

Scoreverloop:

22’ 1-0 Castaignos

Scheidsrechter: Makkelie

Geel: Bruins (Feyenoord) Nieveld, Clasie, Fernandez, Ramsteijn (Excelsior)

Opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler; Bruins, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar (67’ Van Beukering), Castaignos en Cabral.

Excelsior: Paauwe; Bovenberg, Nieveld (85’ Isoufi), Ramsteijn, Nelom; Clasie (69’ Alisic), Koolwijk, Wattamaleo; Vincken (63’ Lagouireh), Fernandez en Bergkamp.