Fanshop
Fanshop

Been wil lef zien bij Feyenoord in Klassieker

De voorbereiding op de wedstrijd tegen Ajax werd vrijdag flink in de war geschopt door hevige sneeuwval. Hoewel er met man en macht werd gewerkt om het hoofdveld van De Kuip speelklaar te krijgen, bleef het pak sneeuw zo hard aangroeien dat er van een veldtraining geen sprake kon zijn. In plaats daarvan bleef de selectie binnen, waar het zich met een individueel programma en het bekijken van videobeelden voorbereidde op de Klassieker. ‘Niet ideaal, maar ook niet onoverkomelijk’, zei trainer Mario Been vrijdag in De Kuip.
Been zag de opponent van komende zondag vorige week de wedstrijd tegen AC Milan spelen en raakte onder de indruk van de manier van spelen van Ajax. ‘Je ziet dat die ploeg verder is dan wij in de opbouw’, vertelde de trainer. ‘Wij moeten zorgen dat wij naar zo’n niveau toegroeien.’

Feyenoord kan vertrouwen putten uit de resultaten die de afgelopen weken werden geboekt. De Rotterdammers bleven drie wedstrijden op rij ongeslagen en wonnen van ADO Den Haag en Excelsior. ‘Qua prestaties zijn we aan de beterende hand, maar er is nog veel winst te boeken in de manier waarop wij spelen’, zei Been. ‘Ook vandaag weer hebben wij naar de spelers toe de nadruk gelegd op de opbouw van achteruit. Het gaat om de keuzes die de spelers in het veld maken.’

Been ziet wat dat betreft vooral mogelijkheden op de flanken. Ajax heeft met Gregory van der Wiel en Urby Emanuelson twee backs die graag veelvuldig mee opkomen. ‘Het is belangrijk dat wij zelf ook durven te voetballen zondag’, vertelde de trainer. ‘We zullen voor de winst spelen.’

De kans is groot dat Feyenoord zondag in de Amsterdam Arena met dezelfde elf spelers aan de aftrap verschijnt als in de afgelopen wedstrijd tegen Excelsior. Been kan niet beschikken over de geblesseerden Leroy Fer, Jon Dahl Tomasson, Sekou Cissé, Dani Fernández, Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld. Ruben Schaken is nog steeds geschorst. Kamohelo Mokotjo, die vorige week al op de bank zat tegen Excelsior en maandag zijn rentree maakte bij de beloften, is volledig fit.

DE TEGENSTANDER

Ajax heeft zich na het plotse vertrek van trainer Martin Jol razendsnel hervonden. De coach koos er anderhalve week geleden na een dienstverband van slechts ruim een jaar voor om op te stappen bij de Amsterdamse club. Dit omdat hij onvoldoende perspectief zag om de tegenvallende resultaten van de afgelopen maanden om te buigen.

De clubleiding van de Amsterdammers ging akkoord met het einde van Jols bewind in de Arena en vond in Frank de Boer direct een vervanger. De voormalige aanvoerder van Ajax en het Nederlands elftal werd als coach van Ajax A1 doorgeschoven naar de hoofdmacht, waar hij voorlopig in elk geval tot de winterstop de eindverantwoordelijke is.

De kans lijkt echter groot dat De Boer voor langere tijd de dagelijkse leiding van het eerste elftal in handen krijgt. De start onder de Ajacied in hart en nieren is voortvarend. Nog geen twee dagen na het opstappen van Jol zat De Boer voor het eerst op de bank bij een wedstrijd van de bekerwinnaar. De oefenmeester zag zijn ploeg in Italië een knappe overwinning boeken op AC Milan.

De Boer durft in de Arena de jeugd de kans te geven en vertrouwt daarbij op spelers met wie hij de laatste jaren binnen de jeugdopleiding van de Amsterdammers werkte. Zo kon de coach vorige week tegen Vitesse om uiteenlopende redenen niet beschikken over zijn gerenommeerde aanvallers Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui, waarop hij prompt jeugdspeler Lorenzo Ebecilio liet debuteren. De linksbuiten beschaamde het vertrouwen van zijn trainer niet en speelde een prima partij, waardoor de kans groot is dat hij zondagmiddag er in de klassieker tegen Feyenoord wederom bij is.

Ajax – Feyenoord

Zondag 19 december om 12.30 uur in de Amsterdam Arena

Scheidsrechter: Pieter Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Ajax
: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson; De Zeeuw, Eriksen, Enoh; Sulejmani, S. de Jong en Ebecilio.
Feyenoord: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler; Bruins, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar, Castaignos en Cabral.

STATISTIEKEN

UIT
25/04/2010 Ajax - Feyenoord 2-0 (KNVB-beker)
01/11/2009 Ajax - Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax - Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax - Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1

THUIS
19/09/2010 Feyenoord - Ajax 1-2
06/05/2010 Feyenoord - Ajax 1-4 (KNVB-beker)
31/01/2010 Feyenoord - Ajax 1-1
21/09/2008 Feyenoord - Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2