Fanshop
Fanshop

Terugblik eerste seizoenshelft Feyenoord Academy (I)

De winterstop is aangebroken voor alle jeugdelftallen van Feyenoord Academy. Deze week bespreken de trainers van de zes hoogste jeugdelftallen de eerste competitiehelft van hun team. In deel I aandacht voor Feyenoord/Excelsior onder 15 en Feyenoord/Excelsior onder 14. Trainers Joop Hiele en Rob Kurvers blikken terug en kijken vooruit.
Feyenoord/Excelsior onder 15
Huidige positie in 1e divisie B: 3e

Joop Hiele, trainer van Feyenoord/Excelsior onder 15:
‘Aan het begin van dit seizoen werd mij op het laatste moment gevraagd om dit team over te nemen, nadat Jeffrey Oost daar vanwege gezondheidsproblemen vanaf moest zien. Met name in de eerste week was het even aanpoten, maar tot op heden ben ik redelijk tevreden over hoe het gaat. We hebben een groep die goed coachbaar en open minded is.

Gezien de situatie waar we aan het begin van dit seizoen in terecht kwamen, kunnen we redelijk tevreden zijn met de resultaten tot nu toe. We hebben maar twee wedstrijden verloren, al was dat wel twee keer tegen directe concurrenten, namelijk Sparta en PSV. Beide duels hadden we niet hoeven te verliezen. Onze spelers laten bij vlagen zien dat ze heel goed kunnen voetballen, maar sommigen raken de kluts een beetje kwijt als we andere dingen van ze gaan vragen. Tegen PSV, dat in mijn ogen een heel goede ploeg heeft, lieten ze zich bijvoorbeeld mentaal te veel beïnvloeden door de tegenstander. Dat heeft met mentale weerbaarheid te maken.

Al met al kunnen we echter tevreden zijn tot nu toe. Natuurlijk zijn er dingen in het spel die voor verbetering vatbaar zijn, zoals het bewegen zonder bal, maar ik ben ervan overtuigd dat als we op deze weg verder gaan en de vaste patronen er nog beter in geslepen worden, we ook na de winterstop veel goede wedstrijden zullen spelen.’


Feyenoord/Excelsior onder 14
Huidige positie in BVO-competitie C2 Poule B: 1e

Rob Kurvers, trainer van Feyenoord/Excelsior onder 14:
‘Ik heb een positief gevoel overgehouden aan onze eerste seizoenshelft. We hebben een goede groep met talentvolle spelers, die over een prima mentaliteit beschikken. Onze competitie is opgedeeld in twee poules. De bovenste ploegen van beide poules worden na de winterstop bij elkaar ingedeeld in een nieuwe poule. Wij zijn op basis van verliespunten op de eerste plaats geëindigd, maar hebben een wedstrijd minder gespeeld dan PSV, waardoor we op de tweede plaats staan.

Ik heb dit seizoen gemerkt dat onze ploeg heel aanvallend is ingesteld. Dat is op zich prima, alleen moeten de spelers ook begrijpen dat er soms verdedigd moet worden. Zo verloren we de uitwedstrijd tegen PSV onnodig, omdat onze spelers te veel bezig waren met het vergroten van de marge. Daar moeten we slimmer in worden. Natuurlijk is het belangrijkste dat de spelers beter worden. Als dat vervolgens een goed resultaat oplevert is dat mooi meegenomen, maar niet het allerbelangrijkste.

Na de winterstop kunnen wij in de nieuwe poule meer tegenstand verwachten. Ik denk dat dat goed is voor deze groep, zo kunnen de spelers zich nog beter ontwikkelen. Ik hoop in ieder geval dat we met evenveel plezier met elkaar kunnen werken als we in de afgelopen seizoenshelft hebben gedaan.’