Fanshop
Fanshop

Terugblik eerste seizoenshelft Feyenoord Academy (III)

Feyenoord.nl blikt deze week in drie delen terug op de eerste seizoenshelft van de hoogste zes jeugdelftallen van Feyenoord Academy. In deel III (slot) aandacht voor Feyenoord/Excelsior onder 19 en Feyenoord/Excelsior onder 18. Trainers Jean-Paul van Gastel en Jan Gösgens blikken terug en kijken vooruit.
Feyenoord/Excelsior onder 19
Huidige positie in eredivisie voor A-junioren: 5e

Jean-Paul van Gastel, trainer van Feyenoord/Excelsior onder 19:
‘Onze seizoenstart was dit jaar anders dan in voorgaande jaren, omdat onze groep werd samengesteld uit maarliefst vijf andere elftallen, waaronder de Onder 19, Onder 18 en Onder 17 van Feyenoord en de A1 van Excelsior. Al die spelers hadden bovendien een verschil in belastbaarheid. Van al die stromingen moesten wij één elftal zien te maken.

Dat was een lastig uitgangspunt, maar ik moet zeggen dat wij heel goed aan de competitie begonnen zijn. Na zes wedstrijden stonden we zelfs bovenaan. Het enige smetje tot nu toe was dat we daarna in ruim een week tijd twee wedstrijden verloren, van FC Utrecht en van NAC. Beide duels gaven we weg na een voorsprong. Het is belangrijk dat je daar als ploeg, als trainer en als organisatie van leert. Ik denk dat we dat goed hebben aangepakt. Gelukkig hebben we daarna de eerste seizoenshelft nog goed afgesloten door van Sparta te winnen in het bekertoernooi.

De tweede seizoenshelft wacht ons nog een zware kluif, omdat we nog maar tien wedstrijden gespeeld hebben en er nog zestien te gaan hebben. Ook zitten we nog in de beker, terwijl spelers van ons ook ingezet kunnen worden bij Jong Feyenoord/Excelsior. Dat is een grote uitdaging voor ons. Ik kijk daar naar uit, zeker omdat we een heel fijne groep hebben met jongens die er graag iets van willen maken.’

Feyenoord/Excelsior onder 18
Huidige positie in 2e divisie B: 1e

Jan Gösgens, trainer van Feyenoord/Excelsior onder 18:
‘Wij gaan met een goed gevoel de winterstop in. Onze doelstelling aan het begin van het seizoen was om zo lang mogelijk mee te doen om de titel. Daarvoor liggen we op koers, want we hebben alles gewonnen. We hebben een degelijk team, waarin niemand ver boven de anderen uitsteekt. Wij moeten het hebben van onze kwaliteit als team, daarom trainen we ook veel op samenspelen. Dat gaat prima, want wij zijn heel moeilijk te verslaan. Je ziet ook dat bij ons iedereen een doelpunt kan maken.

Natuurlijk zouden wij best wat meer tegenstand willen hebben in de competitie, maar aan de andere kant wil je uiteindelijk ook gewoon elke wedstrijd winnen. Of de tegenstander nou MVV, Dordrecht of Union heet. Bovendien zitten er zeker ploegen bij ons in de poule die gewoon goed kunnen voetballen.

Na de winterstop zullen er waarschijnlijk wat jongens doorschuiven naar Onder 19. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook het doel van ons elftal. Wij hebben heel veel talenten bij de A-junioren en dankzij Onder 18 krijgen zij allemaal de kans om zich verder te ontwikkelen. Sommige spelers zijn nu eenmaal laatbloeiers, maar dat zegt niet dat zij later niet heel goed betaald voetballers kunnen worden.’