Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord jaaroverzicht 2010 (I)

Feyenoord.nl blikt in de laatste week van 2010 in drie delen terug op het jaar van Feyenoord. Een uitgebreid overzicht met hoogte- en dieptepunten, plus opmerkelijke feiten. In deel I: de maanden januari tot en met april, waarin Feyenoord onder meer PSV en FC Twente verslaat in het toernooi om de KNVB beker en de finale bereikt.



Januari


Hoogtepunt: Een ontketende Karim El Ahmadi leidt Feyenoord in Eindhoven langs het dan al bijna veertig officiële duels ongeslagen PSV. De middenvelder staat met twee treffers aan de basis van een klinkende 0-3 overwinning in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB beker.
Dieptepunt: Na een goed verlopen trainingskamp in Turkije lijdt Feyenoord op de eerste speeldag van de tweede competitiehelft direct puntenverlies. Uit tegen VVV-Venlo komen de Rotterdammers nog wel op een 0-1 voorsprong, maar staan vlak voor tijd geheel onnodig de gelijkmaker toe.
Opmerkelijk: Stefan de Vrij start in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op zeventienjarige leeftijd voor het eerst in de basis van Feyenoord. De jeugdinternational vervangt op de rechtsbackpositie de geblesseerden Dani Fernández en Kelvin Leerdam, die na een vakantie in Suriname terugkeert met trombose in zijn been.
En verder: Huurling Aleksandar Ignjatovic verlaat Feyenoord zonder een officieel duel te hebben gespeeld – Voormalig jeugdspeler Sigourney Bandjar probeert tijdens een trainingskamp in Turkije een plaats in de selectie af te dwingen, maar de Excelsior-verdediger moet al na één training zijn poging staken vanwege een kuitblessure.



Februari:

Hoogtepunt: Ron Vlaar wordt na bijna vijf jaar weer opgeroepen voor het Nederlands elftal. De centrale verdediger wordt met de uitverkiezing door bondscoach Bert van Marwijk beloond voor de indrukwekkende comeback die hij dit seizoen doormaakt na twee jaar buitenspel te hebben gestaan met twee zware knieblessures.
Dieptepunt: Feyenoord geeft tegen ADO Den Haag in de blessuretijd de overwinning uit handen. Uitgerekend oud-Feyenoorder Danny Buijs zorgt in De Kuip voor de gelijkmaker. De remise betekent het derde duel op rij zonder zege voor de Rotterdammers.
Opmerkelijk: Aan het einde van februari zet Feyenoord de deuren van De Kuip wagenwijd open voor het legioen. Tijdens de feestelijke Supportersavond genieten fans van de talkshow Studio Feyenoord met onder anderen Mario Been. Ron Vlaar, André Bahia en Leroy Fer showen de tenues voor het seizoen 2010/2011. Jonathan De Guzman zorgt als DJ voor de muziek.
En verder: Andwélé Slory vertrekt een aantal maanden voor het aflopen van zijn contract naar het Engelse West Bromwich Albion – Mitchell Schet keert na een halfjaar op huurbasis bij Excelsior terug in De Kuip als vervanger van Slory.



Maart

Hoogtepunt: Feyenoord vecht zich tijdens een gedenkwaardige avond in de halve finales van het toernooi om de KNVB beker langs FC Twente. Na een moeizame eerste helft buigt de ploeg van trainer Mario Been met de in de basis debuterende Luc Castaignos na de rust een 0-1 achterstand om. Onder aanvoering van een gepassioneerd legioen zorgen routiniers Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay met hun doelpunten ervoor dat de Rotterdammers zich op mogen maken voor de eindstrijd in De Kuip.
Dieptepunt:.In de race om de vierde plaats in de competitie laat Feyenoord dure punten liggen in de wedstrijden tegen achtereenvolgens Heracles Almelo (1-1) en N.E.C. (0-0). Tegen Heracles moet zelfs verdediger Ron Vlaar eraan te pas komen om in de slotminuut de gelijkmaker binnen te schieten.
Opmerkelijk: De keeperscarrousel komt op gang bij Feyenoord. Eerste keeper Rob van Dijk raakt tijdens de afsluitende training voor het duel met Roda JC geblesseerd. Darley vervangt hem in Kerkrade, maar moet vlak voor tijd met rood inrukken. Erwin Mulder komt als invaller binnen de lijnen en zal zijn plek de rest van het seizoen niet meer afstaan.
En verder: VVV-ers Ruben Schaken en Adil Auassar tekenen een contract bij Feyenoord en komen de Rotterdamse club vanaf het seizoen 2010/2011 transfervrij versterken – Slechts een voor de helft gevulde Kuip ziet Feyenoord op de laatste dag van maart winnen van Vitesse. Het duel met de Arnhemmers is eerder deze maand in de rust gestaakt vanwege hevige regenval.



April

Hoogtepunt: Feyenoord neemt in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam revanche voor de eerdere nederlaag op het Het Kasteel. In De Kuip zet de ploeg van trainer Mario Been de opponent eenvoudig opzij door doelpunten van onder meer de geboren Rotterdammers Georginio Wijnaldum en Luigi Bruins.
Dieptepunt: Onder druk van de minister van Binnenlandse zaken en de media splitst de KNVB ondanks een jarenlange traditie de KNVB bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax om veiligheidsredenen op in een thuis- en een uitwedstrijd. Die beslissing leidt tot frustraties onder spelers en supporters van de Rotterdamse club. Een groot deel van de charme van de bekerfinale is daardoor ook al verloren voordat Feyenoord eind april in het eerste duel in Amsterdam met 2-0 onderuit gaat.
Opmerkelijk: Roy Makaay maakt tijdens een persconferentie aan de zijde van technisch directeur Leo Beenhakker bekend na het lopende seizoen een punt te zetten achter zijn imposante loopbaan. De Europees topscorer van het jaar 2003 blijft behouden voor de club en gaat aan de slag als jeugdtrainer op Varkenoord.
En verder: Feyenoord verliest door remises tegen NAC Breda en PSV en een nederlaag tegen aankomend kampioen FC Twente de vierde plaats aan AZ – De doelmannen Erwin Mulder en Rob van Dijk verlengen hun contract – Het Feyenoord Fancoachproject krijgt het Meer dan voetbal-label toegekend – Clubicoon Gerard Meijer krijgt een lintje en wordt Lid in de Orde van Oranje-Nassau.