Feyenoord bewijst Moulijn sportieve eer

Feyenoord heeft woensdagavond beslag gelegd op de Zilveren Bal. De ploeg van trainer Mario Been won op Het Kasteel de stadsderby tegen Sparta Rotterdam met 2-4. Luigi Bruins, Georginio Wijnaldum, proefspeler Krisztian Simon en Jhonny van Beukering zorgden voor Feyenoords doelpunten. Voor laatstgenoemde was het zijn eerste in Rotterdamse dienst. Luc Castaignos kreeg kort na de rust een rode kaart. Proefspelers Simon en Sergey Khizhnichenko kregen beiden na de rust speeltijd van Been.
Voorafgaand aan het duel op Het Kasteel werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de in de nacht van maandag op dinsdag overleden Coen Moulijn. De oer-Feyenoorder zou aanvankelijk na afloop samen met ras-Spartaan Tinus Bosselaar de Zilveren Bal uitreiken aan de winnaar. Na overleg met de naaste familie van het overleden Feyenoord-icoon werd besloten het duel door te laten gaan. Gerard Meijer verving Moulijn tijdens de uitreiking en overhandigde de prijs aan Feyenoord-aanvoerder Ron Vlaar.

De stadsderby kwam moeizaam op gang. Pas na een kwartier spelen werd Feyenoord in een gelijkopgaande eerste helft voor het eerst gevaarlijk. Georginio Wijnaldum schoot na een corner in de korte hoek, waar Sparta-doelman Oscar Moens klaarstond om de bal te keren. Wijnaldum was tegen het einde van de eerste helft ook de man die de andere kans voor de rust voor Feyenoord kreeg, na een strakke inspeelpass van Ron Vlaar. Maar ook ditmaal stond Moens een treffer in de weg.

Beide ploegen gingen rusten met een 1-1 tussenstand. De twee treffers kwamen tot stand uit strafschoppen, na op het oog redelijk onschuldige duels tussen eerst Luc Castaignos en Marten de Roon – strafschop verzilverd door Bruins – en niet veel later Johan Voskamp en Bruno Martins Indi. De Sparta-aanvaller tekende zelf vanaf elf meter voor de gelijkmaker.

Been bracht vanaf de start van de tweede helft vier verse krachten binnen de lijnen, waaronder proefspeler Krisztian Simon. De Hongaarse jeugdinternational nam voorin op de rechterflank de plaats in van Diego Biseswar. Vanaf die positie moest hij zorgen voor de aanvoer naar Castaignos, maar de centrumspits moest al na tien minuten in de tweede helft met rood inrukken van scheidsrechter Pol van Boekel.

Feyenoord moest daardoor weliswaar met een man minder verder, toch was het de ploeg van Been die na 67 minuten de leiding nam. Simon ontdeed zich op rechts handig van zijn directe tegenstander Jetro Willems en legde voor het Sparta-doel op maat af op de instormende Wijnaldum, die vervolgens voor de 1-2 zorgde.

Niet veel later liep Feyenoord zelfs uit naar 1-3, toen Jhonny van Beukering zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord aan liet tekenen. Een schot van Wijnaldum werd nog gesmoord, maar na een fraai hakje van wederom Simon zorgde de invaller alsnog voor de derde treffer van de ploeg van Rotterdam-Zuid.

Het slotakkoord van Feyenoords zijde was voor Simon. De proefspeler gaf nogmaals zijn visitekaartje af door de 1-4 voor zijn rekening te nemen op aangeven van de eveneens ingevallen stagiair Sergey Khizhnichenko. Lucas van Oeveren zette vervolgens met een afstandschot de 2-4 eindstand op het bord.

Sparta Rotterdam – Feyenoord 2-4

22’ 0-1 Bruins (strafschop)
28’ 1-1 Voskamp (strafschop)
67’ 1-2 Wijnaldum
74’ 1-3 Van Beukering