Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord sluit convenant met Belastingdienst

Feyenoord en de Belastingdienst hebben dinsdagmiddag in De Kuip een convenant voor Horizontaal Toezicht getekend. Beide partijen spreken hierin de intentie uit hun onderlinge relatie te baseren op vertrouwen, transparantie en begrip. In het convenant zijn afspraken gemaakt over de wijze en intensiteit van het toezicht. Bovendien kunnen zowel de club als de Belastingdienst snel zekerheid van elkaar krijgen bij fiscale kwesties. Feyenoord is na SC Heerenveen en FC Groningen de derde BVO in Nederland die een dergelijk convenant met de Belastingdienst heeft gesloten.

Met Horizontaal Toezicht stelt de Belastingdienst samenwerking centraal. Dat betekent afstemming vooraf waar nodig, in plaats van controles achteraf. Door een goed ingerichte organisatie en afspraken om fiscale kwesties bijtijds te bespreken, kunnen controles achteraf beperkt blijven. De fiscale regels blijven hierbij gewoon bestaan, maar deze vorm maakt de samenwerking voor beide partijen eenvoudiger.



Aanleiding voor het convenant is de schikking die Feyenoord in september 2008 trof met de Belastingdienst inzake de naheffing niet-betaalde loonbelasting over spelerstransfers in de periode 1995 - 1998. Feyenoord schikte deze kwestie met de fiscus tegen betaling van 5 miljoen euro. Inclusief de rente, de proceskosten voor Feyenoord en de kosten van rechtsbijstand in de FIOD zaak die Feyenoord vergoedde aan oud-voorzitter Jorien van den Herik heeft de kwestie rondom deze spelerstransfers de club bijna 10 miljoen euro gekost.



Feyenoords financieel directeur Onno Jacobs is blij met het convenant met de Belastingdienst. ‘Door elkaar vooraf te informeren bij belangrijke fiscale kwesties, voorkomen beide partijen dat ze voor verrassingen komen te staan ’, zegt Jacobs. ‘Deze overeenkomst past in het open en transparante beleid dat wij als club voeren. De Belastingdienst gaat alleen in zee met partijen waar zij aantoonbaar vertrouwen in hebben. Dat de Belastingdienst een convenant is aangegaan met Feyenoord is voor de club een bevestiging dat haar beleid van openheid en transparantie loont. Bovendien zal een en ander leiden tot een verlichting van de administratieve lasten.’