Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord naar Oman

Feyenoord reist van vrijdag 7 januari tot en met vrijdag 14 januari naar Oman, een voor velen nog weinig bekend land op het Arabisch schiereiland. Op deze plek kunt u meer te weten komen over Oman, het mysterieuze maar zeer gastvrije land waar de Rotterdammers zich voorbereiden op de tweede seizoenshelft.

ALGEMENE INFORMATIE
Oman ligt in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika. De Verenigde Arabische Emiraten scheiden het zuidelijke deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam. Oman is een vermenging van traditie en modern leven, een evenwicht tussen authenticiteit en openheid. De bevolking van Oman is een ware smeltkroes van culturen. Oman is van oorsprong een Arabisch land en een meerderheid van de inwoners behoort tot de van oudsher traditionele stammen: de kustbewoners (Bani Hinawi-stam) en de bedoeïen (Bani Ghafiri-stam). Door eeuwenlange uitwisselingen tussen andere delen van Afrika en het Midden-Oosten en emigranten uit Westerse landen als de Verenigde Staten en Australië kan het land vandaag de dag putten uit een enorme verscheidenheid aan nationaliteiten.
Oman is ook lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West en dat heeft ertoe geleid dat de bewoners van Oman ook al van oudsher openstaan voor de rest van de wereld. Hoewel zij al lang geleden voor modernisering hehebben gekozen, weten ze op unieke wijze het wankele evenwicht tussen het moderne leven en traditie te bewaren. Zo is het land gastvrij maar ook nog altijd authentiek, en wordt er een hoogwaardige infrastructuur ontwikkeld met behoud van de natuurlijke omgeving en de bijzondere architectuur. Gastvrijheid is in Oman een fundamentele waarde en een reiziger wordt altijd als gast beschouwd. Met de komst van Sultan Qaboos Bin Said in 1970 is het toerisme in Oman op gang gekomen en heeft het land zich op veel fronten gemoderniseerd, zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit van de bestemming.Authentieke steden
Muscat
Muscat is qua oppervlakte een van de kleinste hoofdsteden ter wereld en gebouwd op een vruchtbare laagvlakte die wordt omgeven door steile rotsen. In Muscat zijn geen opzichtige wolkenkrabbers of ijzeren en betonnen constructies te vinden, maar slechts de sierlijke lage, lichtgekleurde gebouwen die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren. Muscat is het ideale startpunt voor een rondreis door Oman, want de musea van de stad vertellen veel over de geschiednis van het land, die meer dan 5000 jaar terug gaat. Het Paradepaardje van Muscat is de Grand Mosque, een van de grootste moskeeën ter wereld. De bouw van het complex nam maar liefst 6 jaar in beslag en het interieur van het gebedshuis is opgetrokken uit marmer, met als blikvanger een enorme, 14 meter lange, kristallen kroonluchter. Het meest indrukwekkende onderdeel van het interieur is zonder twijfel het enorme handgemaakte Perzische gebedskleed waar 600 vrouwen ruim 6 jaar aan hebben gewerkt. Ook de haven van Muttrah, de vismarkt en de soek van Muscat zijn beslist een bezoek waard. De Nederlandse pers verblijft tijdens de eerste twee dagen van haar verblijf in het majestueuze Grand Hyatt Hotel, dat direct aan het strand van Shatti Al Qurm ligt en uitzicht biedt over de azuurblauwe Golf van Oman.

Naast hoofdstad Muscat zijn er in Oman nog een paar steden die tijdens een rondreis niet op het programma mogen ontbreken:

Sohar
Feyenoord verblijft in Oman nabij de havenstad Sohar, op 240 kilometer ten noordwesten van Muscat. Sohar vormde eens zelf de hoofdstad van Oman. Van oudsher is het een vissersplaats en de stad heeft dan ook een eigen vissouk. Enkele jaren geleden is het Sultanaat van Oman een joint venture gestart met het Havenbedrijf Rotterdam voor de aanleg van een grote nieuwe haven, de Port of Sohar. In dit project wordt meer dan 14 miljard US Dollar geïnvesteerd, waarmee het een van de grootste havenprojecten ter wereld is. De Port of Sohar is de gastheer van Feyenoord.

Zilverstad Nizwa
Nizwa ligt op circa 2,5 uur rijden van Muscat en is van oudsher een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. Ook vandaag de dag zijn in Nizwa de beste zilversmeden van Oman te vinden. Het fort van Nizwa dateert uit 1660 en het is één van de oudste en indrukwekkendste forten van het land. Ook de grote, authentieke dierenmarkt in Nizwa op vrijdagochtend is een aanrader.

Subtropisch Salalah
Salalah is de hoofdstad van de meest zuidelijke provincie Dhofar. Met haar kokospalmen, papayabomen en bananenbomen, vormt het subtropische Salalah een contrast met het noorden van Oman. De stad beschikt over uitgestrekte, parelwitte stranden en is dan ook een perfecte bestemming voor een strandvakantie. Maar ook cultuurliefhebbers kunnen hier uitstekend terecht, bijvoorbeeld bij de ruïnes van Al-Balid of van het paleis van de koningin van Sheba.Afwisselende natuur
Ruige landschappen
De bergen voorzien het warme Oman van de nodige verkoeling en adembenemend mooie vergezichten. Het imposante Hajar gebergte vormt als het ware de ruggengraat van het land. Het hoogste punt van deze bergketen wordt bereikt in de Djebel Akhdar, het ‘groene gebergte’ dat zich uitstekend leent voor avontuurlijke trektochten en canyoning.

Uitgestrekte woestijnen
Oman bestaat voor 80% uit woestijn. Het woestijnlandschap van Wahiba Sands, ten zuiden van Muscat, beschikt over duinen tot wel 200 meter hoogte. Ideaal dus voor een spectaculaire tocht per 4WD of een bezoek aan de nomadische bedoeïenen die hier nog altijd leven.

Witte zandstranden
Oman heeft prachtige zandstranden, ideaal voor een (winter) zonvakantie of een voor een relaxte verlenging na een inspirerende rondreis. In Muscat bieden diverse hotels een aangenaam strand, maar ook in Musandam (in het noorden) en Salalah (in het zuiden) zijn aantrekkelijke zandstranden te vinden.Afwisselende natuur
Oman is een uitstekende bestemming voor vogelliefhebbers. Het beschikt daarnaast over enkele unieke marine ecosystemen waar koralen en vissen leven die uitsluitend daar voorkomen. De wateren rond Oman vormen het leefgebied van maar liefst 22 dolfijn- en walvissoorten. Bovendien leggen jaarlijks ongeveer 20.000 zeldzame zeeschildpadden hun eieren op de stranden van Oman. zeedieren.

Wonderlijke wadi’s
Oman beschikt over een groot aantal wadi’s, rivierbeddingen die een vallei vormen tussen de bergen. Het water in de rivierbeddingen zorgt voor weelderig groene oases met helder water en kleurrijke vogels. Een wadi is dan ook een perfect locatie voor een picknick in een paradijselijke sfeer.Spectaculaire fjorden
Musandam is een schiereiland in het Noorden van Oman en wordt door de Emiraten afgescheiden van de rest van Oman. Het adembenemende landschap, met fjordachtige baaien en rotswanden die steil uit het water omhoog komen, doet denken aan de Noorse fjorden.

Subtropische zuiden
Het zuiden van Oman en kent een subtropisch klimaat. De Khareef, zuidwestelijke moesson, voorziet het zuiden tijdens de zomermaanden van regen en een aangename temperatuur. Het dorre landschap wordt omgetoverd tot een tropische, groene oase met watervallen, kokospalmen en bananenplantages. 

Video


 
Lees meer op www.visitoman.nl
Zelf Oman beleven? Klik dan hier voor leuke aanbiedingen