Fanshop
Fanshop

Alles over de Klassieker

Voordat de Feyenoord-selectie dinsdagochtend het trainingsveld opzocht voor de afsluitende training voor de wedstrijd tegen Ajax van woensdagavond, kreeg de ploeg in de kleedkamer van technisch directeur Leo Beenhakker te horen dat hij na afloop van zijn contract vertrekt bij de club. Voor Mario Been kwam die boodschap niet als een verrassing, maar desondanks wel op een ongelukkig moment. ‘Toch hebben wij onze voorbereiding op de wedstrijd tegen Ajax daar niet door laten verstoren’, zei Been dinsdagmiddag in De Kuip. ‘De spelers waren wel even van slag, maar daarna zijn we gewoon gaan trainen.’

Been noemt het ‘ongelooflijk jammer’ dat Beenhakker gaat vertrekken bij Feyenoord. De twee hebben al jarenlang een goede band met elkaar. ‘Wij hadden over meer zaken contact met elkaar dan voetbal alleen’, vertelde Been. ‘Leo heeft mij verteld dat hij het zeer op prijs zou stellen als ik bij Feyenoord zou blijven. Dat doe ik ook zeker: voor de club en ook voor Leo.’

Hoewel de dag voor de Klassieker zo voor het grootste deel in het teken stond van het aangekondigde vertrek van Beenhakker, denkt Been niet dat zijn spelers moeite zullen hebben om het vizier op de wedstrijd tegen Ajax te richten. De Hongaarse buitenspeler Krizstian Simon kan in dat duel zijn officiële debuut voor Feyenoord maken. Simon is speelgerechtigd en zal in de basis beginnen. ‘Hij is een toegevoegde waarde voor dit Feyenoord’, zei Been. ‘Ik ben ervan overtuigd dat hij alles zal geven tegen Ajax. We moeten niet alles aan die jongen ophangen, maar hij kan dit elftal zeker sterker maken.’

Been kan woensdag nog niet beschikken over Leroy Fer, die op de terugweg is na een knieblessure. Georginio Wijnaldum en Luc Castaignos, die tijdens het trainingskamp in Oman nog kampten met kleine pijntjes, zijn volledig fit. Erwin Mulder vervangt de geblesseerde Rob van Dijk in het doel.

DE TEGENSTANDER

Met Frank de Boer heeft Ajax na het vertrek van Martin Jol weer een trainer uit de eigen gelederen. De voormalige topverdediger genoot als kind zijn jeugdopleiding in Amsterdam, om vervolgens via het eerste elftal van Ajax door te groeien naar de top van Europa. Als coach is de veertigjarige De Boer inmiddels halverwege dezelfde route. Hij leerde de afgelopen jaren het trainersvak op jeugdcomplex De Toekomst, waarna hij sinds december de technische leiding bij het eerste elftal in handen heeft.

De oefenmeester gaf nog geen twee dagen na zijn aanstelling zijn visitekaartje af in de Champions League. Na maanden van tegenvallende resultaten onder zijn voorganger Jol werd Europese topclub AC Milan in het eigen San Siro op een 0-2 nederlaag getrakteerd. Een zege die genoeg bleek voor overwintering in de Europa League, waarin Anderlecht de tegenstander zal zijn.

De Boer leerde de afgelopen seizoenen op De Toekomst niet alleen het trainersvak, maar ook nadrukkelijk wie de talenten binnen de Amsterdamse jeugdopleiding zijn. De coach schroomt niet de jonge, maar beloftevolle spelers bij het eerste elftal te halen en ze zelfs speeltijd te geven. Zo mogen voorin op de flanken Lorenzo Ebecilio en Araz Özbiliz ruiken aan het grote werk.

Ajax hoopt woensdagavond in de Arena de jacht te openen op koploper in de eredivisie PSV. De achterstand op de Eindhovenaren bedraagt zes punten, al hebben de Amsterdammers wel een duel minder gespeeld. Luis Suarez zal tegen Feyenoord in elk geval niet binnen de lijnen verschijnen. De aanvaller is geschorst vanwege een beet in het lijf van PSV-er Otman Bakkal tijdens Ajax – PSV eerder dit seizoen.

Ajax – Feyenoord
Woensdag 19 januari om 20.45 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Ajax
: Stekelenburg; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson; De Zeeuw, Eriksen, Enoh; Sulejmani, S. de Jong en Ebecilio.
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Mulder; Swerts, Vlaar, Bahia, De Cler; El Ahmadi, Bruins, Mokotjo; Simon, Castaignos en Wijnaldum.

STATISTIEKEN

THUIS
19/09/2010 Feyenoord - Ajax 1-2
31/01/2010 Feyenoord - Ajax 1-1
21/09/2008 Feyenoord - Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4

UIT
01/11/2009 Ajax - Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax - Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax - Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1
28/08/2005 Ajax - Feyenoord 1-2