Fanshop
Fanshop

Been wil ander Feyenoord zien tegen De Graafschap

Mario Been was na de nederlaag van afgelopen woensdag tegen Ajax helder in zijn oordeel over het spel van zijn ploeg. Feyenoord had te weinig lef en durf laten zien bij de hervatting van de competitie om aanspraak te maken op een goed resultaat. Been wil daarom zaterdag bij de eerste thuiswedstrijd van 2011 tegen De Graafschap een ander Feyenoord zien.
De trainer liet vrijdag tijdens afsluitende training zien dat hij de daad bij het woord voegt, door zijn basisopstelling op drie plaatsen te wijzigen ten opzichte van afgelopen woensdag. Daardoor zullen Stefan de Vrij, Jhonny van Beukering en Jerson Cabral vanaf het eerste fluitsignaal spelen, terwijl André Bahia, Kamohelo Mokotjo en Luc Castaignos op de bank beginnen.

Voor Van Beukering betekent die ingreep dat hij zaterdag zijn debuut in de basis kan maken bij de Rotterdammers. De aanvaller maakte de afgelopen periode een goede indruk op de technische staf. ‘Hij staat er fysiek goed voor’, vertelde Been vrijdag in De Kuip. ‘Jhonny is in zijn doen en laten een compleet andere speler dan Luc Castaignos. Van Beukering is meer een aanspeelpunt. De wedstrijd tegen De Graafschap is een mooie kans voor hem.’

De keuze voor De Vrij centraal in de verdediging maakt Been vooral met het oog op de opbouw. ‘André Bahia was vorig jaar één van de beste verdedigers van Nederland’, vertelde de trainer. ‘Maar wij willen zaterdag graag vanuit een goede opbouw voetballen. Op basis van wat ik de laatste tijd heb gezien, maak ik nu een andere keuze.’

Afgelopen woensdag hamerde Been er voor de wedstrijd tegen Ajax al op dat hij zijn elftal met durf wilde zien voetballen, maar de trainer moest achteraf teleurgesteld concluderen dat zijn elftal onder de maat had gepresteerd. ‘Ik had er meer van verwacht’, blikte Been vrijdag terug. ‘Ik zag ballen van voeten springen en er werd veel onnodig balverlies geleden. Ik hoop dat we tegen De Graafschap iets recht kunnen zetten.’

DE TEGENSTANDER

De Graafschap bewaart goede herinneringen aan de laatste keer dat de ploeg een bezoek bracht aan De Kuip. Mede dankzij twee doelpunten van Geert den Ouden zorgde de club uit Doetinchem in december 2008 voor een verrassing door Feyenoord met 1-3 te verslaan.

Het elftal van trainer Darije Kalezic reist zaterdag opnieuw met een goed gevoel af naar De Kuip. Nadat De Graafschap afgelopen seizoen kampioen werd van de eerste divisie, sloot de ploeg de eerste seizoenshelft in de eredivisie af op de twaalfde plaats, met één punt meer dan Feyenoord na negentien gespeelde wedstrijden.

Hoewel De Graafschap het seizoen begon met lijfsbehoud als belangrijkste doelstelling, mogen de ‘Superboeren’ bij de hervatting van de competitie voorzichtig beginnen te dromen van meer dan dat. Hoewel het gat met de nummer zestien op de ranglijst maar vijf punten bedraagt, is het linkerrijtje ook nog niet uit het zicht.

De spelers van De Graafschap beseffen zich als geen ander waar hun krachten en hun zwaktes liggen en voetballen daar ook naar. Trainer Kalezic sleutelt bovendien maar weinig aan zijn basiself, waardoor zijn ploeg elke week precies weet wat er verwacht wordt. De Doetinchemmers spelen onbevangen gaan altijd voorop in de strijd. De Graafschap toont zich daarmee vrijwel wekelijks een ploeg die moeilijk te verslaan is.

De Graafschap leed dit seizoen weliswaar al enkele forse nederlagen, maar laat tegen de op papier mindere clubs zelden punten liggen. Zonder zelf veel te scoren bleef De Graafschap op die manier al elf van de negentien wedstrijden tot dusver ongeslagen.

Feyenoord – De Graafschap
Zaterdag 22 januari om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Sichem

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Bruins, Wijnaldum, El Ahmadi; Simon, Van Beukering en Cabral.
De Graafschap: Waterman: Fränkel, Wormgoor, Broekhof, Evers; Meijer, Jungschläger, Rose, Overgoor; De Ridder en Poepon.

STATISTIEKEN

THUIS
07/12/2008 Feyenoord - De Graafschap 1-3
04/11/2007 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
21/09/2002 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/09/2001 Feyenoord - De Graafschap 2-0

UIT
03/10/2010 De Graafschap - Feyenoord 1-1
22/02/2009 De Graafschap - Feyenoord 0-2
09/02/2008 De Graafschap - Feyenoord 1-3
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4