Jong Feyenoord/Excelsior naar halve finale bekertoernooi

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond de halve finales van het bekertoernooi voor beloften bereikt, door Jong PSV na strafschoppen te verslaan. Na de reguliere speeltijd stond 1-1 op het scorebord, waarna beide elftallen in de verlenging nog eenmaal wisten te scoren. Invaller Andrea Fileccia werd op Woudestein de man van de wedstrijd voor de Rotterdamse beloften, door allebei de doelpunten van de thuisploeg voor zijn rekening te nemen. Selectiespelers André Bahia en Kamohelo Mokotjo speelden de hele wedstrijd, terwijl Jhonny van Beukering alleen de eerste helft in actie kwam. Voor Jong Feyenoord/Excelsior was het de tweede ontmoeting met Jong PSV in een week tijd, nadat vorige week dezelfde wedstrijd op het programma stond, alleen toen in de competitie.
Hoewel beide elftallen op Woudestein flink gewijzigd waren ten opzichte van een week eerder, was het spelbeeld maandagavond in de eerste helft in grote lijnen hetzelfde als tijdens het treffen tussen beide ploegen in de competitie. Jong PSV had een licht veldoverwicht, maar wist dit nauwelijks uit te drukken in grote kansen. In de eerste tien minuten probeerde Género Zeefuik het tweemaal zonder succes van afstand en halverwege de eerste helft schoot Stefano Marzo een voorzet in het zijnet, maar daarmee waren de serieuze mogelijkheden tot aan de openingstreffer genoemd.

Dat de bezoekers op slag van rust toch op voorsprong kwamen, was bijna volledig te danken aan de individuele klasse van Zeefuik. De fysiek sterke spits kreeg de bal even buiten het strafschopgebied in bezit en passeerde drie Feyenoorders in de kleine ruimte, voordat hij alle tijd kreeg om uit te halen. Met een droge knal in de hoek passeerde hij vervolgens doelman Nico Pellatz.

Na rust viel er iets meer te beleven op Woudestein, waar Jong Feyenoord/Excelsior een stuk beter voor de dag kwam dan in de eerste helft. Het elftal van coach André Hoekstra voerde het speltempo op en dat resulteerde al na tien minuten in de gelijkmaker van de voet van invaller Andrea Fileccia. De Belgische aanvaller werd prima vrijgespeeld door Kamohelo Mokotjo, waarna hij de vrijheid kreeg om uit te halen en PSV-doelman Jeroen Zoet te passeren.

Al binnen twee minuten na de gelijkmaker kreeg Zeefuik een levensgrote kans om Jong PSV opnieuw aan de leiding te brengen, maar een open schietkans was niet aan de spits besteed: hij mikte ruim naast. De mogelijkheid van de PSV’er was direct de laatste grote kans van de tweede helft. Aan strijd en inzet was bij beide ploegen geen gebrek, maar uitgespeelde aanvallen waren er in het laatste halfuur nog maar weinig te zien. Na negentig minuten stond daardoor dezelfde stand op het scorebord als na de eerdere twee ontmoetingen tussen de beloften van Feyenoord/Excelsior en PSV van dit seizoen, waardoor twee keer vijftien minuten verlenging volgden.

Evenals de eerste helft van de reguliere speeltijd, duurde ook de eerste helft van de verlenging een minuut te lang voor de thuisploeg. Hoewel de Rotterdammers nog geen moment in problemen waren gekomen tijdens de extra speeltijd, zorgde één onoplettendheid in de defensie ervoor dat Jong PSV opnieuw een voorsprong kon nemen. Een steekpass op invaller Milos Djordjevic werd door drie Feyenoorders gemist, waarna de Serviër plots oog in oog met de Rotterdamse doelman stond. Djordjevic omspeelde Pellatz vervolgens zonder problemen en kon in een leeg doel binnen tikken.

Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong, want nadat beide ploegen van helft hadden gewisseld was het opnieuw Fileccia die direct vanaf de aftrap wist te scoren. De spits profiteerde van matig defensief optreden aan de zijde van PSV en wist ondanks dat hij flink uit evenwicht werd gebracht toch knap doelman Zoet te passeren met een rollertje in de hoek. Omdat Ryan Bouwmeester in de slotminuut van de verlenging een kopbal uit een hoekschop van de lijn wist te werken, moesten daarna strafschoppen uitkomst brengen.

Zelfs in de strafschoppenserie gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. In de reguliere reeks van vijf strafschoppen misten beide elftallen twee keer, waarna de beslissing pas viel bij de twaalfde strafschop. Uitgerekend de aanvoerder van Jong PSV, Jan Kromkamp, schoot deze over, waarmee hij Jong Feyenoord/Excelsior een plek in de halve finales van het bekertoernooi bezorgde.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong PSV 2-2 (na verlenging)