Fanshop
Fanshop

Been: ‘Tijd dat we wedstrijden gaan winnen’

Feyenoord wacht zaterdag een cruciale wedstrijd tegen Heracles Almelo. Niet alleen omdat de Rotterdammers een directe concurrent treffen, maar ook omdat Feyenoord via de eerste zege van 2011 afstand wil nemen van de onderste plaatsen van de ranglijst. Trainer Mario Been put wat dat betreft vertrouwen uit de afgelopen wedstrijden die zijn elftal heeft gespeeld. Zowel tegen FC Twente als tegen Vitesse kwam Feyenoord prima voor de dag, al hield de ploeg uiteindelijk maar één punt over aan die twee wedstrijden. ‘Het wordt tijd dat we wedstrijden gaan winnen’, zei Been vrijdagmiddag in De Kuip.

Feyenoord wordt zaterdag gesteund door een volle Kuip. ‘We hopen dat de supporters negentig minuten achter de ploeg staan en echt een twaalfde man voor ons zijn’, zei Been. ‘Dat moeten we ook zelf afdwingen, door vanaf de eerste minuut strijd te leveren. Ik hoop op eenzelfde scenario als tegen VVV, waarin het publiek ons enorm heeft geholpen en we drie punten pakten.’

Het elftal van Been gaat de wedstrijd van zaterdag in met een alles behalve ideale trainingsweek achter de rug. In verband met interlands ontbrak tot vrijdag een groot deel van de selectie op het trainingsveld, waardoor een wedstrijdgerichte voorbereiding lastig was. ‘Het positieve is dat de jongens die voor de verschillende nationale elftallen in actie zijn gekomen, dat goed hebben gedaan’, zei Been. ‘Zowel de jongens van Oranje onder 19 als van Jong Oranje hebben een prima indruk gemaakt.’

Tim de Cler keert zaterdag terug in de basis bij Feyenoord, nadat hij vorige week nog ontbrak tegen Vitesse wegens ziekte. Been liet vrijdag weten dat de terugkeer van De Cler de enige wijziging in zijn elftal betekent ten opzichte van een het duel met Vitesse. ‘Net als tegen Vitesse en FC Twente willen we ook tegen Heracles de tegenstander vanaf de eerste minuut vastzetten’, vertelde Been. ‘Vanuit die opvatting moeten we zelf aan voetballen toe gaan komen. Hopelijk scoren we dan ook wat makkelijker dan we de afgelopen weken hebben gedaan.’

DE TEGENSTANDER

Heracles Almelo reist aanstaande zaterdag met het nodige vertrouwen af naar Rotterdam-Zuid voor het duel met Feyenoord. Na een 5-0 nederlaag tegen FC Twente bij de hervatting van de competitie in januari, herstelden de Almeloërs zich sterk met remises tegen subtopper AZ en N.E.C. en afgelopen zondag een zege op Roda JC Kerkrade.

De Heraclieden vinden zichzelf twaalf wedstrijden voor het einde van de competitie terug op een keurige dertiende plaats van de eredivisie, met 24 punten uit 22 duels. Opvallend genoeg behaalde de ploeg van trainer Peter Bosz liefst 22 van die 24 punten op het kunstgras in het eigen Polman Stadion.

Eenmaal buiten Almelo speelt Heracles de punten een stuk moeilijker bij elkaar. Naast het recente gelijkspel bij N.E.C. werd er eind oktober alleen bij promovendus De Graafschap gelijkgespeeld. Alle overige uitduels gingen dit seizoen verloren, afgezien van de bekerwedstrijd tegen de amateurs van ARC. Een bekerronde later werd het probleem in uitwedstrijden nog maar eens onderstreept, toen Heracles bij topklasser Achilles’29 met 5-3 onderuit ging.

Heracles gaat zaterdag in De Kuip op zoek naar de eerste uitzege in competitieverband. Trainer Bosz zal het moeten stellen zonder zijn vaste rechtsback Tim Breukers. De verdediger moest afgelopen zondag tegen Roda met twee gele kaarten van het veld en zit daarom een schorsing uit. Breukers zal tegen Feyenoord naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen door de achttienjarige Mike te Wierik, die daarmee zijn debuut in de basisopstelling van de Almeloërs zou maken.

Feyenoord – Heracles Almelo
Zaterdag 11 februari om 19.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Wiedemeijer

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis, Wijnaldum, Leerdam; Biseswar, Castaignos en Ryo.
Heracles Almelo: Pasveer; Te Wierik, Maertens, Van der Linden, Fledderus; Quansah, Overtoom, Vejinovic; Douglas, Armenteros en Everton.

STATISTIEKEN

THUIS
14/03/2010 Feyenoord - Heracles Almelo 1-1
12/04/2009 Feyenoord - Heracles Almelo 5-1
02/12/2007 Feyenoord - Heracles Almelo 6-0
27/08/2006 Feyenoord - Heracles Almelo 0-0
27/11/2005 Feyenoord - Heracles Almelo 7-1

UIT
22/08/2010 Heracles Almelo - Feyenoord 1-1
16/08/2009 Heracles Almelo - Feyenoord 0-1
31/08/2008 Heracles Almelo - Feyenoord 3-1
23/02/2008 Heracles Almelo - Feyenoord 3-3
15/04/2007 Heracles Almelo - Feyenoord 4-1