Fanshop
Fanshop

Been blij met toegenomen concurrentie in selectie

Mario Been heeft zondag wat te kiezen als Feyenoord in De Kuip FC Groningen ontvangt. Afgezien van de langdurig geblesseerden beschikt de trainer over een fitte selectie, waarin op vrijwel elke positie de concurrentie groot is. ‘De onderlinge verschillen in deze groep zijn niet heel groot’, vertelde Been vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Het is een goed teken dat we iets te kiezen hebben.’
Been zal zondag vasthouden aan dezelfde basisploeg als vorige week in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. De trainer is tevreden over het spel van zijn ploeg en ziet geen reden om te wisselen. Dat betekent onder meer dat Leroy Fer, die terug is gekeerd na een knieblessure, opnieuw op de bank zal plaatsnemen. ‘Ik heb daarover een gesprek met Leroy gehad en vertelt dat hij keihard moet blijven werken’, zei Been. ‘Ik ben heel tevreden over de balans die er nu bij ons het veld is, dus Leroy zal zelf zijn plek terug moeten verdienen.’

Tegen ADO zag Been zijn ploeg tachtig minuten lang prima voetballen, alleen werd in de laatste tien minuten de zege alsnog uit handen gegeven. Feyenoord verzuimde daardoor om te stijgen op de ranglijst en vindt zichzelf terug op de vijftiende plaats in de competitie. ‘Dat blijft een precaire situatie’, zei Been. ‘Na de winterstop hebben we verschillende keren onnodig punten gemorst. Het belangrijkste is de komende tijd dat we echt weg komen uit de onderste regionen.’

Zondag kan Feyenoord wat dat betreft een grote stap zetten, als in De Kuip één van de grootste verrassingen van het huidige seizoen op bezoek komt. FC Groningen staat na 24 gespeelde wedstrijden op de vierde plaats van de competitie. ‘Groningen heeft een uitstekende ploeg’, zei Been over de komende tegenstander. ‘De nieuwe trainer (Pieter Huistra, red.) heeft dit seizoen fantastisch werk geleverd. Groningen staat niet voor niets hoog op de ranglijst. Ze hebben gewoon een heel gevaarlijk elftal.’

Ryo Miyaichi ontbrak afgelopen woensdag op het trainingsveld van Feyenoord omdat hij last van zijn ribben had overgehouden aan het duel met ADO. De Japanse aanvaller sloot een dag later weer aan op de training en is volledig fit voor de wedstrijd van komende zondag.

DE TEGENSTANDER

FC Groningen vecht zondag in De Kuip voor haar laatste kans om aansluiting te houden met koploper PSV en nummer twee in de eredivisie FC Twente. Het elftal van trainer Pieter Huistra bleef dit seizoen lange tijd verrassend dicht in de buurt van de twee topploegen, maar heeft de afgelopen weken terrein prijs moeten geven.

Door een remise bij De Graafschap en een katterige 1-4 nederlaag op eigen veld tegen Roda JC Kerkrade is de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven in een week tijd opgelopen tot negen punten, waar FC Twente zeven punten meer verzamelde dan de Groningers. De noordelingen werden kort na de winterstop nog genoemd als outsider voor de landstitel, maar het lijkt een schier onmogelijke klus voor de ploeg van Huistra om zowel PSV als FC Twente en nummer drie Ajax nog te achterhalen.

Groningen moet zelfs uitkijken dat de zo knap vergaarde vierde plaats niet in gevaar komt, want ADO Den Haag en AZ volgen op overbrugbare afstand. Het is voor trainer Huistra te hopen dat zondag tegen Feyenoord Tim Matavz weer inzetbaar is na een liesblessure, want de Sloveense aanvaller bewijst dit seizoen week na week zijn grote waarde voor de nummer vier van de eredivisie.

Matavz streek enkele jaren geleden neer in het Euroborg Stadion, maar mede door blessureleed bleef een doorbraak aanvankelijk uit. Vorig seizoen ging de Sloveen steeds beter draaien en kwam hij al tot dertien doelpunten in de eredivisie. Het leverde hem onder meer een plek in de Sloveense WK-selectie op. Na de mondiale eindronde heeft de aanvaller de stijgende lijn doorgetrokken en met vijftien treffers staat hij momenteel derde op de topscorerslijst van de eredivisie.

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord
: Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis, Wijnaldum, Leerdam; Biseswar, Castaignos en Ryo.
FC Groningen: Luciano; Kieftenbeld, Granqvist, Ivens, Stenman; Enevoldsen, Holla, Ajilore, Sparv, Tadic; Matavz (Pedersen).

STATISTIEKEN
THUIS
06/12/2009 Feyenoord - FC Groningen 3-1
08/02/2009 Feyenoord - FC Groningen 0-0
27/01/2008 Feyenoord - FC Groningen 1-1
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1

UIT
21/11/2010 FC Groningen - Feyenoord 2-0
28/02/2010 FC Groningen - Feyenoord 2-3
28/09/2008 FC Groningen - Feyenoord 3-1
25/11/2007 FC Groningen - Feyenoord 3-2
20/08/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0