Fanshop
Fanshop

Feyenoord heer en meester tegen FC Groningen

Feyenoord heeft zondag een overtuigende 5-1 zege geboekt op FC Groningen. De Rotterdammers waren heer en meester tegen de nummer vier van de eredivisie en drukten dat met name na rust ook in de score uit. Man van de wedstrijd werd Georginio Wijnaldum, die maarliefst vier doelpunten voor zijn rekening nam. Ron Vlaar bepaalde kort voor tijd de eindstand.

Het rustsignaal kwam in een kletsnatte Kuip op het juiste moment voor Feyenoord. De Rotterdammers hadden in de eerste helft veertig minuten lang prima gevoetbald, maar werden in de laatste vijf minuten plotseling ver achteruit gedrukt door FC Groningen. Het offensief van de bezoekers werd ingeleid door een treffer van Nicklas Pedersen, die na veertig minuten spelen min of meer uit de lucht kwam vallen. Gill Swerts ging in de achterste linie in de fout, waarna Pedersen de bal kon onderscheppen en vervolgens hard binnen schoot.

Tot het doelpunt van Groningen was er voor Feyenoord geen vuiltje aan de lucht geweest in het duel met de nummer vier van de eredivisie. Dankzij twee doelpunten van Georginio Wijnaldum waren de Rotterdammers op een comfortabele 2-0 voorsprong gekomen, terwijl Groningen tot de plotselinge tegentreffer veel te slordig speelde om aanspraak te maken op een doelpunt.Feyenoord daarentegen had het initiatief in de eerste helft en speelde aardig combinatievoetbal, waarbij het meeste gevaar via de zijkanten van het veld tot stand kwam. Beide Rotterdamse doelpunten tot de rust werden ook voorbereid op de flank, waarbij eerst Biseswar de aangever was vanaf rechts, waarna de sterk spelende Ryo zeven minuten later de assist gaf vanaf links. Beide keren was Wijnaldum de afmaker, eerst met een intikker, daarna met een fraai schot vanaf zestien meter.Groningen kon het kortstondige offensief na rust geen passend vervolg geven. Feyenoord kwam met fris elan uit de kleedkamer in de tweede helft en wist met dank aan Ryo de marge op Groningen al binnen een paar minuten te verdubbelen. De Japanse linksbuiten ging in het strafschopgebied over het been van Maikel Kieftenbeld en verdiende een terechte strafschop. Wijnaldum nam hiervoor plaats achter de bal en schoot zijn derde van de middag binnen.Daarmee was het verzet van FC Groningen voor het grootste deel gebroken. Slechts één keer hoefde doelman Erwin Mulder nog echt op zijn hoede te zijn bij een uitbraak van de bezoekers. Hij redde prima op een afstandschot vanaf de rechterkant, waarna Dusan Tadic in de rebound de buitenkant van de paal raakte.

Aan de andere kant van het veld bleven met name de buitenspelers Ryo en Biseswar een ware plaag voor de Groningse defensie. Ryo ging keer op keer zijn tegenstander voorbij, al waren zijn voorzetten na rust iets minder accuraat dan in de eerste helft. Biseswar zorgde krap tien minuten voor tijd op de andere flank voor een hoogstandje, door zijn tegenstander Fredrik Stenman met een kunstige schijnbeweging te passeren. De Zweedse verdediger trok daarop aan de noodrem, met een tweede strafschop voor Feyenoord tot gevolg. Andermaal nam Wijnaldum plaats achter de bal en opnieuw schoot hij raak. Met zijn vierde doelpunt van de middag verdubbelde hij in één klap zijn seizoenstotaal.Het slotakkoord in een heerlijke wedstrijd van Feyenoord was voor Ron Vlaar, die vijf minuten voor tijd aan mocht leggen voor een vrije trap vanaf twintig meter. De verdediger haalde verwoestend uit en zag de bal precies langs de binnenkant van de paal in het doel vliegen.Feyenoord – FC Groningen 5-1

Scoreverloop:

23’ 1-0 Wijnaldum
30’ 2-0 Wijnaldum
41’ 2-1 Pedersen
48’ 3-1 Wijnaldum (strafschop)
83’ 4-1 Wijnaldum (strafschop)
85’ 5-1 Vlaar

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Kieftenbeld, Pedersen, Stenman (FC Groningen)

Opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis, Wijnaldum (89’ Fer), Leerdam; Biseswar, Castaignos (86’ Larsen) en Ryo (85’ Cabral).

FC Groningen: Da Silva; Kieftenbeld (73’ Hiariej), Ivens, Granqvist, Stenman; Sparv, Enevoldsen (73’ Garcia), Tadic, Holla; Matavz (63’ Bacuna) en Pedersen.