Fanshop Tickets
; Fanshop Tickets

Feyenoord vol vertrouwen naar Heerenveen

Feyenoord zal de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen in dezelfde formatie beginnen als waarmee afgelopen zondag FC Groningen met 5-1 werd verslagen. Trainer Mario Been ziet geen reden om te sleutelen aan het team dat in De Kuip een overtuigende prestatie neerzette. ‘Dat was een heel goede overwinning van ons’, zo keek Been vrijdag nog een keer terug. ‘Daar zaten we op te wachten.’
De zege op Groningen had deze week zijn weerslag op het trainingsveld van Feyenoord, waar de sfeer elke dag zeer goed was. ‘We moeten niet meteen in euforie ontsteken, maar het is duidelijk dat de overwinning iets heeft gedaan met deze groep’, vertelde Been. ‘Aan de sfeer heeft het bij ons het hele seizoen niet gelegen, maar die sfeer is dankzij de zege op Groningen nog veel beter.’

Na de 5-1 tegen Groningen heeft Feyenoord een gat van zes punten ten opzichte van de nummer zestien op de ranglijst. De Rotterdammers kunnen voorzichtig weer omhoog gaan kijken. Wat dat betreft wordt de wedstrijd van zondag cruciaal. ‘We kunnen ons weinig misstappen meer veroorloven als we serieus mee willen blijven doen’, realiseerde Been zich. ‘We willen natuurlijk het hoogst haalbare bereiken, maar we blijven alles van wedstrijd tot wedstrijd bekijken.’

Feyenoord kan komende zaterdag pas voor het eerst met de volledige selectie trainen in de aanloop naar de wedstrijd tegen Heerenveen. Door de twee duels van Jong Feyenoord/Excelsior die deze week op het programma stonden, waarin beide keren verschillende selectiespelers in actie kwamen, trainde Feyenoord de hele week met een onvolledige groep.

Jerson Cabral, Ricky van Haaren en Kamohelo Mokotjo hebben kleine pijntjes overgehouden aan de bekerwedstrijd van donderdagavond van de beloften tegen Jong FC Den Bosch. Het is nog niet zeker of zij op tijd hersteld zijn voor de wedstrijd van komende zondag. ‘We hopen dat het meevalt met hen’, zei Been. ‘Dan zullen we daarna de keuzes gaan maken wie er bij de selectie zitten.’

DE TEGENSTANDER

sc Heerenveen heeft het moeilijk sinds het op vrijdag 21 januari tegen ADO Den Haag na de winterstop de competitie hervatte. De Friezen gingen die avond in Den Haag met 3-1 onderuit en inmiddels is die nederlaag een voorbode gebleken van de donkere weken die volgden.

In januari werd het nieuws in de Nederlandse voetbalwereld lange tijd beheerst door de op handen zijnde transfer van Heerenveen-aanvaller Bas Dost naar Ajax. Op de laatste dag van de transferperiode leek de overgang op de valreep beklonken, maar uiteindelijk moest Dost – die in Friesland genoegen moest nemen met een rol op het tweede plan – tot zijn teleurstelling constateren dat hij het seizoen niet in Amsterdam, maar in het Abe Lenstra Stadion af zou moeten maken.

Toen de transfersoap voorbij was, kwam de focus weer grotendeels te liggen op de sportieve prestaties van Heerenveen. Tegenvallende prestaties, want na de winterstop werd alleen nog maar gewonnen van NAC Breda. Tegen N.E.C. kwam de ploeg van trainer Ron Jans niet verder dan 0-0, terwijl naast ADO ook eeuwige rivaal FC Groningen, AZ en Willem II te sterk bleken.

Zeker de nederlaag tegen de Tilburgers van afgelopen zaterdag heeft zich doen voelen in Friesland. Heerenveen leek na 25 minuten op rozen te zitten met een 0-2 voorsprong, mede door een treffer van de weer in genade aangenomen Dost. Na de rust ging het echter faliekant mis en werd Willem II een 4-3 overwinning toegestaan, nota bene pas de tweede zege van het seizoen voor de hekkensluiter van de eredivisie.

Door de recente tegenvallende prestaties lijkt nummer negen Heerenveen de aansluiting met de subtop te verliezen, al is een plaats in de play-offs om een plek in de Europa League negen wedstrijden voor het einde van de competitie nog allerminst verkeken.

Sc Heerenveen – Feyenoord
Zondag 6 maart 2011 om 14.30 uur in het Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter: Liesveld

Vermoedelijke opstellingen:
Sc Heerenveen
: Stuhr-Ellegaard; Janmaat, Breuer, Kruiswijk, Jong-A-Pin; Grindheim, Väyrynen, Viktor Elm; Narsingh, Dost en Assaidi.
Feyenoord: Mulder; Swerts, De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis, Wijnaldum, Leerdam; Biseswar, Castaignos en Ryo.

STATISTIEKEN

THUIS
14/11/2010 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
02/05/2010 Feyenoord - SC Heerenveen 6-2
26/10/2008 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
29/09/2007 Feyenoord - SC Heerenveen 2-0
03/12/2006 Feyenoord - SC Heerenveen 4-3

UIT
12/12/2009 SC Heerenveen - Feyenoord 0-2
16/01/2009 SC Heerenveen - Feyenoord 3-1
30/12/2007 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
29/04/2007 SC Heerenveen - Feyenoord 5-1
07/04/2006 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1