Feyenoord boekt kostbare uitzege in Friesland

Feyenoord heeft zondag in het Abe Lenstra Stadion voor het eerst in een jaar tijd een uitwedstrijd gewonnen. Dankzij een doelpunt van Luc Castaignos diep in de tweede helft vertrokken de Rotterdammers met een 0-1 overwinning en drie cruciale punten uit Friesland, waardoor de ploeg van Mario Been uitzicht blijft houden op een plek in het linkerrijtje. Feyenoord speelde in Friesland met rouwbanden, in verband met het overlijden van de vader van Erwin Mulder eerder deze week.

Feyenoord en Heerenveen zochten bij rust de kleedkamer op zonder dat er was gescoord, wat gezien het aantal kansen in de eerste helft ook niet vreemd was. Beide ploegen in het Abe Lenstra Stadion grossierden in slordigheden, wat mede te danken was aan een moeilijk bespeelbaar veld. Veel combinaties strandden in een vroegtijdig stadium, waardoor het grootste deel van de eerste 45 minuten zich op het middenveld afspeelde.

Heerenveen kwam het vaakst in de buurt van het vijandelijke doel, maar de Friezen hadden het vizier niet op scherp. Zo kreeg Bas Dost op slag van rust een enorme kans uit een vrije trap vanaf de linkerflank, maar omdat de spits van dichtbij hoog over schoot ontsnapte Feyenoord aan een achterstand. Een kwartier eerder had Oussama Assaidi al een vrije schietkans gekregen, maar de linksbuiten mikte zijn schot uit de draai ruim een meter naast.

Aan de andere kant van het veld wist Diego Biseswar zich al na vier minuten te ontworstelen aan zijn directe tegenstander, waarna hij een solo begon die pas eindigde in het strafschopgebied. Biseswar kreeg daar de vrijheid om uit te halen, maar schoot te zacht in om doelman Kevin Stuhr Ellegaard serieus te verontrusten.

Ook na rust bleef het spel van zowel Feyenoord als Heerenveen te slordig. De thuisploeg maakte het wat dat betreft het gortigst, door de bezoekers tot drie keer toe te laten ontsnappen. Zo liet Assaidi tot twee keer toe een vrije kans liggen. De aanvaller had de bal na ruim een uur voor het intikken op aangeven van Luciano Narsingh, maar miste zijn schot volledig. Even later had hij bij opnieuw een vrije schietkans te veel tijd nodig, waardoor Ron Vlaar de bal tot hoekschop kon verwerken. Ruim een kwartier voor tijd was het de sterk spelende Rob van Dijk die Feyenoord op de been hield, door de bal van de voeten te plukken van de doorgebroken Dost.

Feyenoord kwam zodoende steeds verder onder druk te staan in Heerenveen. Waar de Friezen echter verzuimden om het overwicht om te zetten in een voorsprong, toonde Feyenoord zich een stuk effectiever door de eerste echte kans in de tweede helft direct te verzilveren. Luc Castaignos probeerde daarbij een combinatie op te zetten met invaller Leroy Fer, maar kreeg de bal met enig geluk weer opnieuw in de voeten. De spits, die afgelopen week zijn aanstaande transfer naar Internazionale afrondde, kreeg zo de vrijheid om uit te halen en schoot ruim tien minuten voor tijd beheerst binnen.

De treffer was een forse tik voor de thuisploeg, die in de slotminuten nauwelijks nog gevaarlijk wist te worden. Feyenoord vocht in de slotfase met man en macht om de zege over de streep te trekken. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Richard Liesveld konden de handen de lucht in, in de wetenschap dat de eerste uitoverwinning sinds 7 maart 2010 een feit was.

Sc Heerenveen – Feyenoord 0-1
78’ 0-1 Castaignos

Scheidsrechter: Liesveld

Geel: Väyrynen, Assaidi, Djuricic (sc Heerenveen) Biseswar (Feyenoord)