Fanshop
Fanshop

De Vrij bevrijdt Feyenoord

Feyenoord heeft zondag de derde zege op rij geboekt. In De Kuip werd NAC Breda met 2-1 verslagen, waardoor de Rotterdammers volop in de race blijven voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. De thuisploeg had lange tijd het beste van het spel tegen NAC, maar gaf een voorsprong na een treffer van Luc Castaignos onnodig uit handen. Drie minuten voor tijd werd de zege alsnog veilig gesteld, toen een scrimmage voor het doel van Jelle Ten Rouwelaar met enig geluk alsnog een doelpunt opleverde via Stefan de Vrij: 2-1. Feyenoord speelde tegen NAC met rouwbanden, in verband met de natuurramp in Japan van afgelopen week.

Met een reeks van vijf ongeslagen wedstrijden achter de rug, blaakte Feyenoord van het zelfvertrouwen bij de aftrap van de wedstrijd tegen NAC Breda. Dat vertaalde zich in een eerste helft waarin Feyenoord vrijwel constant het initiatief had en met veel lef en durf voetbalde.

NAC was tot aan de rust vooral druk met het zoeken naar een antwoord op de aanvalsdrang van de thuisploeg. De bezoekers konden slechts bij vlagen in de tegenaanval voor enig gevaar zorgen, waarbij Anthony Lurling halverwege de eerste helft het dichtst in de buurt van een treffer kwam. De aanvaller schoot vanaf de linkerkant richting de korte hoek, maar Rob van Dijk had weinig problemen met zijn poging.Aan de andere kant van het veld had Luc Castaignos zeven minuten later meer succes. De aanvaller, die Feyenoord vorige week nog naar winst schoot in Heerenveen, kreeg de bal na een halfuur spelen aangespeeld door Tim de Cler, die met een prima actie naar binnen was getrokken vanaf de linkerflank. Castaignos had de tijd om de bal aan te nemen en punterde hem vervolgens door de benen van keeper Jelle Ten Rouwelaar in het doel.Bij rust was er zodoende geen vuiltje aan de lucht voor Feyenoord, dat zichzelf alleen kon verwijten dat de voorsprong niet groter was. Zo kon Marcel Meeuwis kort voor rust aanleggen, maar zijn schot werd gered door Ten Rouwelaar, die ook ingreep toen de rebound voor de voeten van Ryo viel.De tweede helft had Feyenoord iets langer de tijd nodig om op stoom te komen. Pas na een kwartier spelen begonnen de Rotterdammers een serieus offensief. Tegen die tijd was NAC juist op 1-1 gekomen, via een afstandschot van Julian Jenner. De invaller had kort na rust al de lat geraakt en probeerde het na krap een uur opnieuw van afstand. Zijn schot leek een prooi voor Rob van Dijk, maar de doelman maakte een zeldzame fout en dook over de houdbare bal heen.

Voor Feyenoord was de gelijkmaker het startsein om het tempo in de wedstrijd op te voeren. Daarbij kwam het gevaar vooral via de zijkanten tot stand. Halverwege de tweede helft kreeg Kelvin Leerdam bijvoorbeeld een vrije schietkans na een fraaie actie en passende voorzet van Ryo, maar zijn schot strandde in een kluwen van verdedigers. Eerder had Simon uit een voorzet vanaf links al naast geschoten, terwijl Jerson Cabral even later zijn voorbeeld volgde.Met een extra aanvaller in het veld probeerde Feyenoord via een slotoffensief alsnog de drie punten binnen te slepen. Er was enig geluk voor nodig, maar kort voor tijd werd de verdiende overwinning alsnog over de streep getrokken. In een scrimmage voor het doel van Ten Rouwelaar was De Vrij het scherpst van iedereen, door de bal het beslissende zetje te geven. Met zijn treffer zorgde hij niet alleen voor een orkaan van geluid in De Kuip, maar ook voor drie zeer kostbare punten in de race richting een plek in de play-offs om Europees voetbal.Feyenoord – NAC Breda 2-1

Scoreverloop:

30’ 1-0 Castaignos
59’ 1-1 Jenner
87’ 2-1 De Vrij

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Meeuwis, De Vrij, Swerts (Feyenoord), Jenner, Gudelj (NAC Breda)

Opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Swerts (75’ Larsen), De Vrij, Vlaar, De Cler; Meeuwis (56’ Fer), Wijnaldum, Leerdam; Simon (64’ Cabral), Castaignos en Ryo.
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Janse, Penders, Horvath (73’ Gilissen), Guldelj; Luijckx, Gorter, Boussaboun (67’ Fehér); Leonardo, Amoah en Lurling (46’ Jenner).
MegaStadFM - Stefan de Vrij (Feyenoord - NAC Breda) by Feyenoord Rotterdam