Beloften verslaan Jong Sparta op Het Kasteel

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond de stadsderby tegen Jong Sparta op Het Kasteel met 1-2 gewonnen. Søren Larsen zette de bezoekers met zijn eerste doelpunt in dienst van Feyenoord na een uur spelen op voorsprong, maar Jong Sparta kwam al snel op gelijke hoogte. De verdiende zege werd tien minuten voor tijd alsnog binnen gesleept, door een fraai doelpunt van Leroy Fer. Ricky van Haaren viel kort na rust uit met een spierblessure in zijn bovenbeen. Dankzij de overwinning is Jong Feyenoord/Excelsior nu al zes competitiewedstrijden op rij ongeslagen.
Beide ploegen speelden de eerste helft te slordig om aanspraak te maken op een doelpunt, waardoor de 0-0 ruststand geheel volgens de verhoudingen was. Na rust kreeg Jong Feyenoord/Excelsior langzaam meer grip op de wedstrijd, met een vroeg doelpunt van Larsen als resultaat. De Deense spits bekroonde een prima optreden met zijn eerste doelpunt in het shirt van Feyenoord. De aanvaller, die zondag al een goede indruk maakte als invaller tegen NAC Breda, kreeg een prima voorzet van Jerson Cabral en kopte bij de tweede paal knap binnen.

Hoewel Jong Feyenoord/Excelsior het overwicht behield na de openingstreffer, kwam Jong Sparta halverwege de tweede helft op gelijke hoogte. Waar de ploeg van coach André Hoekstra aanvankelijk verzuimde om de kansen af te maken, toonde de thuisploeg zich een stuk effectiever. Aanvaller Paul Gladon zette na zeventig minuten de 1-1 op het scorebord.

‘Na dat doelpunt was te merken dat Sparta heel veel energie in de wedstrijd had gestoken, waardoor wij meer ruimte kregen’, vertelde coach André Hoekstra na afloop. Jong Feyenoord/Excelsior kon van die ruimtes profiteren en wist tien minuten voor tijd opnieuw op voorsprong te komen.

Na prima voorbereidend werk van achtereenvolgens Luigi Bruins en Leen van Steensel was het Leroy Fer die in het strafschopgebied van de thuisploeg de bal in de voeten kreeg. De middenvelder gebruikte zijn lichaam prima om zichzelf de ruimte te verschaffen om uit te halen. Fer passeerde met zijn schot de doelman en bezorgde Jong Feyenoord/Excelsior alsnog de drie punten.

Hoekstra sprak achteraf van een verdiende zege. ‘De eerste helft was te rommelig bij ons’, vertelde de coach. ‘De veldbezetting was niet goed, waardoor bijvoorbeeld veel voorzetten niet aankwamen. Na rust voetbalden wij een stuk beter en werd tegelijk het foutenpercentage bij de tegenstander een stuk groter. Daar hebben wij prima van geprofiteerd.’

Jong Sparta – Jong Feyenoord/Excelsior 1-2
58’ 0-1 Larsen
70’ 1-1 Gladon
80’ 1-2 Fer

Opstelling Jong Feyenoord/Excelsior: Darley; Waisapy, Mokotjo (65’ Cornelissens), Van Steensel, Martins Indi; Fer, Van Haaren (57’ Morais), Bruins; Vincken (46’ Lagouireh), Larsen en Cabral.