Feyenoord lijdt dure nederlaag tegen AZ

Feyenoord heeft zichzelf zaterdagavond in De Kuip geen goede dienst bewezen in de race om een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdammers gingen in eigen huis met 0-1 onderuit tegen AZ, waar winst was geboden om uitzicht te houden op een plek bij de eerste acht in de eredivisie. AZ-spits Charlison Benschop maakte op slag van rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Feyenoord speelde het grootste deel van de tweede helft met tien man, vanwege een rode kaart voor Gill Swerts.

Feyenoord verzuimde in de openingsfase van de eerste helft om direct afstand te nemen van AZ. De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd, maar wist de kansen die het creëerde niet af te maken. Via prima combinatievoetbal kregen de Rotterdammers daar binnen een kwartier al drie keer de kans toe, maar zonder succes.

Al binnen zes minuten veerden de supporters in de nagenoeg uitverkochte Kuip op, toen Wijnaldum een schitterende actie afrondde met een voorzet die maar net over het hoofd van de vrijstaande Luc Castaignos zweefde. Tien minuten later was het Wijnaldum zelf die bijna meer succes had, toen Biseswar een vrije trap vanaf de linkerkant panklaar op zijn hoofd legde. Wijnaldum sprong knap boven zijn directe tegenstander uit, maar knikte van elf meter op de paal. Eerder had Biseswar zelf ook al een schot gelost, dat gepakt kon worden door AZ-doelman Sergio Romero.

Na de vliegende start van Feyenoord begonnen de bezoekers pas in de laatste tien minuten van de eerste helft langzaam wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. AZ kon tot aan de rust drie keer gevaarlijk worden via een snelle uitbraak, waarbij het de derde keer ook daadwerkelijk raak was. Invaller Charlison Benschop, die twee minuten voor zijn treffer juist een levensgrote mogelijkheid had laten liggen door oog in oog met Rob van Dijk naast te tikken, schoot op slag van rust uit moeilijke positie binnen. De spits kreeg de bal op de linkerflank in de voeten, trok naar binnen en verraste zowel Stefan de Vrij als Van Dijk met een schot in de korte hoek.

De tegentreffer was een forse tegenvaller voor Feyenoord, dat desondanks ook de tweede helft sterk uit de kleedkamer kwam. Evenals in de het eerste kwartier van de eerste helft waren de beste mogelijkheden voor de thuisploeg, die de gelijkmaker verdiende maar niet kreeg.

Dat was mede te wijten aan doelman Romero, die bijna tien minuten na rust de bal van de voeten van Castaignos plukte, nadat de spits in alle vrijheid richting het doel van AZ op mocht stomen. Een minuut eerder had Kelvin Leerdam uit een voorzet van Biseswar net over het doel gekopt.

Daarmee was Feyenoord op weg om de tweede helft orde op zaken te stellen, alleen gooide een rode kaart voor Gill Swerts roet in het eten. De verdediger zette een tackle op Maarten Martens te laat in, waarna de AZ-middenvelder geblesseerd van het veld moest en Swerts met direct rood.

In het laatste halfuur was Feyenoord met tien man niet meer bij machte om AZ serieus in de problemen te brengen, waardoor de bezoekers de zege relatief eenvoudig over de streep konden trekken.

Feyenoord – AZ 0-1

44’ 0-1 Benschop