Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Giovanni van Bronckhorst Academy in gebruik genomen

De Giovanni van Bronckhorst Academy in De Kuip is donderdagmiddag in gebruik genomen met een eerste les in het kader Playing For Success. Het leerprogramma is erop gericht om leerachterstanden bij kinderen weg te werken door middel van een aantrekkelijk leer- en spelprogramma. Donderdagmiddag verzamelden zich circa vijftien leerlingen afkomstig van verschillende Rotterdamse basisscholen in de Academy, voor de allereerste les in het leercentrum.
De Giovanni van Bronckhorst Academy is te vinden onder de tribunes van Vak CC aan de Olympiazijde van het stadion. Het leercentrum valt direct op door twee grote banieren met daarop het logo van de Academy en een portret van Van Bronckhorst zelf. Ook zijn op de ruiten van de Academy actiefoto’s te zien van de voormalige verdediger, in de tenues van de verschillende clubs waarvoor hij gespeeld heeft. Ook in de Academy zijn de clubs waarvoor Van Bronckhorst heeft gespeeld prominent aanwezig, door middel van ingelijste shirts die door de oud-international zelf gedragen en beschikbaar gesteld zijn.Leerkracht Henry van Kleeff van de Academy was zeer onder de indruk van het uiteindelijke resultaat. ‘De Academy is echt schitterend geworden’, zei hij. ‘Ik weet zeker dat alle kinderen die hier les krijgen ook ontzettend onder de indruk zullen zijn.’

De kinderen die donderdag naar de Giovanni van Bronckhorst Academy kwamen zullen in totaal tien weken lang één middag per week het programma van Playing For Success volgen. De lessen beginnen elke week met een warming-up in spelvorm. Vervolgens krijgen de leerlingen twee keer drie kwartier verschillende oefeningen te doen, waarbij zij ieder de beschikking hebben over een volledig ingerichte werkplek.De pilot van Playing For Success duurt tot aan de zomervakantie. Tijdens de pilot wordt elke donderdag en vrijdag na schooltijd een groep van vijftien leerlingen uit de groepen zeven en acht ontvangen in het speciale leslokaal. Zij volgen onder intensieve begeleiding een programma, dat ertoe moet leiden dat hun leerachterstanden op het gebied van taal en/of rekenen worden weggewerkt. Bij de opdrachten wordt op alle mogelijke manieren de bijzondere lesomgeving benut. Het aantal lampen in één van de lichtmasten van het stadion of het aantal stoelen in één van de supportersvakken kan bijvoorbeeld de basis zijn voor een som die de kinderen moeten maken.

De kinderen van de Academy zijn afkomstig van basisscholen uit de Rotterdamse deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Deze scholen selecteren zelf welke leerlingen in aanmerking komen voor een plek op de Academy. Dit zijn allemaal onderpresterende kinderen die niet het maximale uit hun mogelijkheden halen en soms achterblijven op het gemiddelde niveau.

Vanaf de zomer zal de Academy geen twee maar vijf dagen per week groepen schoolkinderen ontvangen in het kader van Playing for Success. Vanaf 2012 zal ook het voortgezet onderwijs daarbij betrokken worden. Feyenoord onderzoekt de mogelijkheden om het leercentrum in de toekomst ook in te zetten voor bijvoorbeeld de jeugdopleiding en deelgemeenten in Rotterdam.

De officiële opening van de Giovanni van Bronckhorst Academy vindt plaats op zondag 17 april, voorafgaand aan de competitiewedstrijd in De Kuip tussen Feyenoord en Willem II. Hierbij zullen onder meer Van Bronckhorst zelf en de Rotterdamse Wethouder van Onderwijs Hugo de Jonge aanwezig zijn.