Fanshop
Fanshop

Been: ‘Duel met FC Utrecht is laatste strohalm’

Bij winst op FC Utrecht kan Feyenoord het gat met de nummer acht op de ranglijst in één klap verkleinen tot vier punten. Met na het duel van aanstaande zondag in de Domstad nog vier wedstrijden te spelen, mogen de Rotterdammers bij een overwinning nog blijven hopen op een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. ‘We willen zondag het laatste strohalmpje pakken’, zei trainer Mario Been vrijdag in De Kuip. ‘De wedstrijd tegen FC Utrecht is onze laatste kans om nog iets te maken van dit teleurstellende seizoen.’
Tegelijkertijd besefte Been dat het allerminst makkelijk zal worden om na 34 competitieronden tenminste op de achtste plaats te staan. Niet alleen omdat Feyenoord zondag een lastige wedstrijd in Utrecht wacht, maar ook omdat er meer kapers op de kust zijn voor een ticket voor de play-offs. ‘Maar zolang er een klein kansje is, moeten we daarin blijven geloven’, zei Been. ‘Het is duidelijk dat we daarvoor zondag moeten winnen.’

Tegen Utrecht hoopt Feyenoord de draad weer op te pakken, nadat een goede reeks wedstrijden ten einde kwam met nederlagen tegen achtereenvolgens Roda JC Kerkrade en AZ. ‘Tegen Roda JC boekten we een teleurstellend resultaat, tegen AZ hadden we iets meer kunnen hebben’, zei Been. ‘Ook Utrecht is een goede ploeg. Na de nederlaag tegen ADO Den Haag van vorige week zullen ze erop gebrand zijn om iets te laten zien tegen ons.’

Been kan in Stadion Galgenwaard weer beschikken over Erwin Mulder. De doelman keert terug onder de lat, nadat hij het duel met AZ aan zich voorbij moest laten geen wegens een armblessure. Tim de Cler is nog niet inzetbaar. Hij is nog niet wedstrijdfit, nadat hij kampte met een liesblessure. Leroy Fer verliet vrijdag de groepstraining met een voetblessure, maar Been heeft goede hoop dat hij op tijd hersteld is voor de wedstrijd tegen FC Utrecht. Mocht Fer niet in actie kunnen komen, dan wordt zijn positie overgenomen door Kamohelo Mokotjo.

DE TEGENSTANDER

FC Utrecht heeft vijf wedstrijden voor het einde van de competitie plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal volledig in eigen hand. De ploeg van trainer Ton Du Chatinier verloor na de winterstop weliswaar de aansluiting met plek vier tot en met zeven, maar staat redelijk vast op de achtste stek die recht geeft op een plek in de play-offs.


De Utrechters hebben dit seizoen tijdens een aantal memorabele wedstrijden uitstekende resultaten geboekt. Zo werd rivaal Ajax zowel in Utrecht als in Amsterdam over de knie gelegd, waar in de Europa League Celtic op een 4-0 nederlaag werd getrakteerd en gerenommeerde ploegen als Liverpool en Napoli niet wisten te winnen van Utrecht.

Du Chatinier beschikt over een kern sterke spelers met (neo-)internationals Michel Vorm, Kevin Strootman, Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel en ervaren krachten als Alje Schut, Tim Cornelisse, Jan Wuytens en Michael Silberbauer. Laatstgenoemde leek in de winterstop te vertrekken, maar dient nu zijn contract uit dat tot de zomer loopt.

Utrecht speelde al in op het nakende vertrek van de Deense middenvelder door in de winterstop Strootman los te weken bij Sparta Rotterdam. Het aantrekken van de jeugdinternational bleek een gouden greep, want kort na zijn entree in de Galgenwaard haalde bondscoach Bert van Marwijk hem al bij de selectie van het Nederlands elftal. Strootman kwam inmiddels twee keer als invaller binnen de lijnen voor Oranje.

FC Utrecht – Feyenoord
Zondag 10 april om 14.30 uur in Stadion Galgenwaard
Scheidsrechter: Nijhuis

Vermoedelijke opstellingen:
FC Utrecht:
Vorm; Cornelisse, Vorstermans, Wuytens, Nesu; Duplan, Asare, Lensky, Strootman, Mertens; Demouge.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Meeuwis, Wijnaldum, Fer (Mokotjo); Biseswar, Castaignos en Ryo.

STATISTIEKEN

UIT
14/02/2010 FC Utrecht - Feyenoord 0-0
03/05/2009 FC Utrecht - Feyenoord 2-2
19/08/2007 FC Utrecht - Feyenoord 0-3
17/12/2006 FC Utrecht - Feyenoord 2-1
02/10/2005 FC Utrecht - Feyenoord 3-1

THUIS
08/08/2010 Feyenoord - FC Utrecht 3-1
22/11/2009 Feyenoord - FC Utrecht 0-0
09/11/2008 Feyenoord - FC Utrecht 5-2
06/04/2008 Feyenoord - FC Utrecht 3-1
18/02/2007 Feyenoord - FC Utrecht 2-0