Feyenoord/Excelsior onder 19 verslaat AZ A1

Feyenoord/Excelsior onder 19 heeft dinsdagavond de thuiswedstrijd tegen AZ A1 met 3-2 gewonnen. Op Varkenoord was de ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel met name na rust de betere ploeg. Dankzij de zege van Onder 19 is de titelstrijd in de eredivisie voor A-junioren nog niet definitief beslist. Feyenoord/Excelsior heeft nog een minieme kans op het kampioenschap. Daarvoor moet Ajax A1 aanstaande zaterdag in ieder geval verliezen van PSV A1, de ploeg van oud-Feyenoorder Henk Fräser. ‘Ik zal hem in ieder geval succes wensen voor die wedstrijd’, zei Van Gastel dinsdagavond.
Onder 19 kwam tegen AZ prima uit de startblokken, met een vroege goal van Tim Schoonheijm als verdiende resultaat. De aanvaller schoot de bal binnen uit een assist van Mathew Morais.

Keerpunt in de eerste helft was de tegentreffer van de bezoekers na een kwartier spelen. Onder 19 toonde zich aangeslagen na dat doelpunt en wist tot aan de rust geen moment meer te domineren. ‘AZ speelde een halfuur lang heel goed, terwijl wij slecht verdedigden en een te lage handelingssnelheid hadden’, zei Van Gastel. ‘Daar was ik ontstemd over. We waren niet dominant en dan heb ik het niet naar mijn zin.’

De trainer gebruikte de rust om een tactische aanpassing door te voeren en liet zijn elftal de tweede helft met twee spitsen spelen, wat goed uitpakte. Ruim vijf minuten na rust wist Moreno Rutten de Rotterdammers weer op voorsprong te zetten door raak te koppen uit een hoekschop. In het restant van de wedstrijd kwam de thuisploeg geen moment meer echt in problemen.

Pas nadat Shabir Isoufi twintig minuten voor tijd de 3-1 had binnengekopt begon AZ weer wat meer druk naar voren te zetten. De bezoekers wisten nog eenmaal te profiteren van slordig balverlies aan de zijde van Feyenoord/Excelsior, maar maakten in het vervolg geen aanspraak meer op de gelijkmaker.

Feyenoord/Excelsior onder 19 – AZ A1 3-2
5’ 1-0 Schoonheijm