Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Been waakt voor onderschatting tegen Willem II

Feyenoord heeft een uitstekende week achter de rug, die afgelopen zondag begon met een klinkende 0-4 zege op FC Utrecht. Die overwinning heeft het vertrouwen in de selectie van de Rotterdamse club goed gedaan, maar Feyenoord-trainer Mario Been waakt voor onderschatting van Willem II, de hekkensluiter van de eredivisie die aanstaande zondag op bezoek komt in De Kuip. ‘Die overwinning in Utrecht was prachtig, maar we moeten nu niet denken even makkelijk van Willem II te gaan winnen’, zei de coach vrijdagmiddag. ‘Zo werkt het niet. Iedereen zal bij de les moeten zijn en alles moeten geven.’
Been stond de afgelopen dagen onder prima omstandigheden met zijn spelers op het trainingsveld, waar met plezier werd toegewerkt naar de wedstrijd tegen Willem II. ‘Dat plezier zullen we ook in De Kuip moeten laten zien’, zei Been. ‘Zondag gaat het om de winst. Iets anders telt er niet.’

Feyenoord heeft de drie punten hard nodig in de strijd om de achtste plaats, die vier wedstrijden voor het einde van de competitie nog steeds open ligt. Been gelooft in de kansen van zijn elftal om een plaats in de play-offs af te dwingen. ‘Het wordt steeds spannender’, zei hij. ‘Het is nu kijken welke ploeg het beste met die spanning om kan gaan. De achtste plaats is voor ons nog steeds haalbaar, al hebben we het niet meer in eigen hand. Winnen is het enige wat we kunnen doen.’

De beschikbaarheid van Kelvin Leerdam wordt zaterdag tijdens de laatste training bepaald. De jeugdinternational ontbrak vrijdag tijdens de groepstraining vanwege knieklachten. Mocht Leerdam het duel van zondag niet halen, houdt Been weinig smaken over op de rechtsbackpositie.

Het opschuiven van Stefan de Vrij van het centrum naar de flank is voor de oefenmeester geen optie. ‘Ons centrum staat met Ron Vlaar en Stefan goed’, zei Been. ‘Beiden zijn voetballend sterk en kunnen met een wisselpass de mensen aan de zijkanten bereiken. Voor tegenstanders is het lastig dat wij centraal twee goede voetballers hebben staan. Het is moeilijk voor ze om beiden onder druk te zetten.’

DE TEGENSTANDER
 
De clubleiding van Willem II heeft twee dagen voor het belangrijke eredivisieduel van aanstaande zondag met Feyenoord hoofdtrainer Gert Heerkes op straat gezet. De beleidsbepalers van de hekkensluiter van de eredivisie kiezen hiermee vier wedstrijden voor het einde van de competitie nadrukkelijk voor een schokeffect, in de hoop dat de rode lantaarn tijdens het einde van het seizoen nog overgedragen kan worden aan nummer zeventien VVV-Venlo.

Kansloos zijn de Tilburgers niet in die missie, al zal het wel een loodzware klus worden om het gat van vijf punten naar VVV te dichten. Na Feyenoord wachten immers nog AZ dat strijdt voor de vierde plaats, koploper FC Twente en rivaal NAC Breda als tegenstanders.

Na het plotselinge afscheid van Heerkes – ingegeven door de volgens Willem II zeer tegenvallende resultaten dit seizoen – zijn zijn voormalige assistent-trainers John Feskens en Raymond Vissers naar voren geschoven als zijn vervangers. Met Feskens krijgt niet zomaar de eerste de beste de eindverantwoordelijkheid, maar ‘Mister Willem II’. Feskens speelde in het verleden liefst 432 competitiewedstrijden voor de Tilburgers en is daarmee recordhouder.

De beslissing van de clubleiding van Willem II om Heerkes uit zijn functie te ontheven moet ook in het licht bezien worden van de voorbereidingen op volgend seizoen, waarbij voor spelers, potentiële spelers en technische staf zo snel mogelijk duidelijkheid gewenst is.

Feskens kan in De Kuip niet beschikken over Arjan Swinkels. De centrale verdediger en aanvoerder van de Tilburgers zit in Rotterdam een schorsing uit na een rode kaart. De afwezigheid van Swinkels is een groot gemis voor Willem II, want de verdediger is met zijn strijdlust een belangrijke speler in de formatie van de Tilburgse formatie.
 
Feyenoord – Willem II
Zondag 17 april om 16.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Dierick

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Meeuwis, Wijnaldum, Fer; Biseswar, Castaignos en Ryo.
Willem II
: Kujovic; Lampi, Biemans, Halilovic, Pereira; Hakola, Gravenbeek, Lasnik, Van der Heijden, Rigters; Janga.
 
STATISTIEKEN
THUIS
19/12/2009 Feyenoord - Willem II 1-0
24/01/2009 Feyenoord - Willem II 1-1
01/09/2007 Feyenoord - Willem II 2-0
18/03/2007 Feyenoord - Willem II 0-0
29/12/2005 Feyenoord - Willem II 6-1
 
UIT
05/12/2010 Willem II - Feyenoord 1-1
13/09/2009 Willem II - Feyenoord 2-3
19/10/2008 Willem II - Feyenoord 1-0
13/04/2008 Willem II - Feyenoord 3-1
12/11/2006 Willem II - Feyenoord 3-5